fb
БългарияНовини

Стефан Цанев с „Икар“ за изключителен принос към българския театър

2 мин.

Стефан Цанев ще получи награда „Икар“ на Съюза на артистите за изключителния си принос към българския театър, научаваме от „Дневник“. Паралелно пиесата му „Цигулката на Бога“ ще се бори за отличието в категорията за драматургичен текст. По традиция статуетките ще бъдат връчени в Деня на театъра  27 март, а 45-ата церемония по награждаването ще се проведе в Народния театър.

Статуетка „Икар“ (снимка: „Литературен вестник“)

С най-много номинации са постановките „Дивата патица“ от Хенрик Ибсен – за поддържаща женска роля на Ана Пападопулу, за сценография на Никола Тороманов и за режисура на Крис Шарков – и „Нова библия“ по Йордан Радичков от програмата „Ноев ковчег“ в Театрална работилница „Сфумато“ – за поддържаща мъжка роля на Йордан Ръсин, за сценография на Станислав Памукчиев и Иван Добчев и за майсторско техническо осъществяване.

Впечатление сред претендентите за главна мъжка роля прави името на Ненчо Костов, който е номиниран за изпълнението си като великия български поет Димчо Дебелянов в пиесата „Дебелянов и ангелите“ на Александър Секулов. Постановката ще се бори за приза и в категорията за драматургичен текст. Друга литературна номинация е тази на Герасим Георгиев-Геро за поддържащата му роля като Санчо Панса в „За какво Ви е Дон Кихот“ по знаменития роман „Дон Кихот де Ла Манча“ от Сервантес.

В категорията за критически текст се съревновават Весела Генова за „Еволюция на смешното във френската класицистична комедия от ХVI век“ (изд. „Св. Климент Охридски“) и Ромео Попилиев за „Цензурата по времето на комунизма или режимът на забраняване – позволяване“ (изд. „Рива“).

Десислава Минчева-Тодорова и Неделина Роселинова са номинирани за куклен спектакъл и за постижение в кукленото изкуство за изпълненията си във „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ от Туве Янсон. Във втората категория се съревновава и Георги Спасов за ролите му в „Нос“ по Гогол.

Пълния списък с номинации можете да видите тук.

Снимка на публикацията: БНР