fb
НовиниПо света

Стефани Майър обяви издаването на нова книга от поредицата „Здрач“

3 мин.

Авторката на поредицата „ЗдрачСтефани Майър обяви, че най-накрая ще публикува Midnight Sun – 12 години след като зарязва ръкописа, съобщават от The Guardian. Книгата проследява същата история, но от гледната точка на вампира Едуард.

Майър, една от най-продаваните авторки в света, миналата седмица пусна на сайта си таймер с обратно броене до обявяването на новината в понеделник. Уебсайтът се срина веднага щом отброяването приключи, тъй като прекалено много фенове едновременно се опитваха да разберат какво се случва. Сред тях се появиха дори спекулации, че Волтурите, армията на злите вампири от сагата „Здрач„, са виновни за срива.

В предварително заснето видео, излъчено в предаването Good Morning America, писателката сподели:

Много съм развълнувана най-накрая да обявя излизането на Midnight Sun на 4 август. Луди времена са и не бях сигурна дали е подходящият момент да издам тази книга, но някои от вас я чакат от толкова дълго и не изглеждаше правилно да ви карам да чакате повече.

Издателят разказа, че книгата ще позволи на Майър да рисува върху класическия мит за Хадес и Персефона, за да преразгледа романса на тийнейджърката Бела Суон с вампира вегетарианец Едуард в „епичен роман за дълбоките удоволствия и опустошителните последици от безсмъртната любов„.

Тази незабравима приказка, разказана през погледа на Едуард, придобива нов и решително тъмен обрат. Срещата с красивата и загадъчна Бела е едновременно най-интригуващото и обезпокояващо събитие, което е преживял през дългия си живот като вампир. Когато научаваме по-завладяващи подробности за миналото на Едуард и сложността на неговите вътрешни размисли, разбираме защо това е определящата борба в живота му. Как може да си позволи да се влюби в Бела, когато знае, че застрашава живота й?“- споделя още издателя.

Когато през 2008 г. част от ръкописа на Midnight Sun изтече нелегално в интернет, Майър го нарече „огромно нарушение на правата ми като автор, да не говорим за правата ми като човек„. Тя публикува фрагмент от книгата на сайта си, но постави на пауза проекта за неопределено време, като каза, че „ако се опитам да напиша Midnight Sun сега, с настоящата ми настройка, Джеймс (вампир, проследяващ Бела), вероятно ще спечели и всички от семейство Кълън ще са мъртви, което не би се вързало с оригиналната история.“

През 2013 г. писателката разказа пред Variety, че никога повече няма да пише за вселената на „Здрач“ и подобно нещо може да се случи единствено, ако са три параграфа в блога ѝ, които казват кои герои ще загинат. Пред списанието споделя и че всеки ден се чувства все по-далеч от света на сагата, който вече не е щастливо място за нея.

Четирите книги от поредицата са продадени в повече от 100 милиона екземпляра и заедно с петте филма донасят на авторката 3.3 милиарда долара. Освен поредицата за Бела и Едуард, Майер е публикувала и два самостоятелни романа „Скитница“ и „Химикът“.

Снимка: The Guardian

Прочетете още:

„Здрач” 10 години по-късно – „Life and Death: Twilight Reimagined”

Добре дошли в зоната на Здрача

„Химикът“ ще изтръгне всичките ви тайни

Най-перфектните мъже в книгите

10 писателки, променили литературата