fb
БългарияНовини

Стихове от 16 страни разкрасяват софийското метро

1 мин.

Стихове на европейски автори ще разкрасят вагоните и станциите на софийското метро в рамките на Осмото издание на проекта „Поезия в метрото“. Официалното откриване ще се състои на 22 ноември 2023 г. (сряда) от 18:30 часа в Полския институт в София. Проекта ще представят Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към МВнР, и Карол Желински, директор на Полския институт. Представителите на институциите и посолствата, участващи в тазгодишното издание, както и авторът на българското стихотворение – Димитър Кенаров, ще четат произведенията в оригинал.

В проекта са включени стихотворения от 16 държави-членки на EUNIC Cluster Bulgaria и асоциирани институции, в т.ч. и българско стихотворение:
Маргрет Крайдл (Австрия)
Димитър Кенаров (България)
Гюнтер Кунерт (Германия)
Дионисиос Соломос (Гърция)
Ингер Кристенсен (Дания)
Антонио Гамонеда (Испания)
Еудженио Монтале (Италия)
Петрос Константину (Кипър)
Вислава Шимборска (Полша)
Наталия Кореа (Португалия)
Лучиан Блага (Румъния)
Щефан Стражай (Словакия)
Остап Сливински (Украйна)
Лайош Пап (Унгария)
Ингер-Мари Айкио (Финландия)
Радка Рубилина (Чехия)

Стихотворенията ще бъдат представени от 13 ноември до 22 декември 2023 г. във вагоните на метрото и метростанциите: „Софийски университет“, „Надежда“, „Княгиня Мария Луиза“, „Лъвов мост“, „НДК“, „Европейски съюз“, „Витоша“, „ИЕЦ/Цариградско шосе“, „Ломско шосе“, „Бели Дунав“, „Хан Кубрат“ и „Джеймс Баучер“.

Организатори на инициативата са Полски институт в София съвместно с „Литературен вестник”, Австрийското посолство, Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България, Гьоте-институт, Посолството на Гърция, Посолството на Дания, Институт Сервантес, Италианския културен институт, Посолството на Република Кипър, Институт Камойш, Посолството на Румъния, Посолството на Словакия, Посолството на Украйна, Институт Лист, Посолството на Финландия и Чешкия център.