fb
БългарияНовини

Стоичков и Бербатов един срещу друг – този път на терена на книгите

4 мин.

Две дългоочаквани спортни биографии съвсем скоро ще се появят на книжния пазар у нас – на футболните легенди Христо Стоичков и Димитър Бербатов. „Христо Стоичков. Историята“ (изд. „Софтпрес“) ще бъде по книжарниците от 25 октомври, като първите бройки вече пътуват към нетърпеливите читатели, направили предварителна поръчка, а „По моя начин“ (изд. „Ciela“) – официалната автобиография на Бербатов – излиза на 10 ноември.

„Христо Стоичков. Историята“ не е книга само за футбола, а и за живота. В нея единственият български футболист, носител на „Златна топка“, най-после допуска публиката близо до себе си. Написана в съавторство с популярния спортен журналист Владимир Памуков – носител на наградата за спортна журналистика „Черноризец Храбър“, книгата разказва за смайващото пътешествие на едно момче от уличката на съседния блок до стохилядната сцена на „Камп Ноу“.

Стоичков и Памуков работят над биографията повече от година, за да разкажат история, която ще развълнува всеки българин и всеки почитател на футбола без значение от неговите пристрастия към играчи и отбори. Книгата пресъздава живо и кинематографично израстването на Камата като играч, препятствията, през които преминава по пътя към успеха, и епохата – доминирания от държавата спорт, който създава шампиони, но и наказва жестоко провинилите се. По-младите читатели ще разберат любопитни подробности за живота и спорта в социалистическа България, а по-възрастните ще си припомнят златните мигове и традиции на миналото.

На страниците на луксозното издание читателите ще открият много за отношенията с приятели и врагове, разказани емоционално и без да се спестява нищо, както само Стоичков може. В нея ще намерите и множество комплименти по адрес на българина от всепризнати световноизвестни имена като Франц Бекенбауер, Йохан Кройф, Диего Армандо Марадона и Пеле.

Биографията ще бъде представена пред медиите и личните приятели на двамата автори в началото на ноември. Специален гост ще бъде футболният съдия Урисар Аспитарте, рефер на култовия мач между „Барселона“ и „Реал Мадрид“, състоял се на 5 декември 1990 г. През декември в рамките на Софийския международен панаир на книгата ще бъде организирана и специална среща, на която всички почитатели ще могат да вземат автограф лично от Камата.

Автограф от Димитър Бербатов пък феновете могат да получат на 10 ноември от 12:30 ч. по време на премиерата на книгата в книжарница „Ciela“ в Paradise Center (София, бул. „Черни връх“ 100). Автобиографията ще бъде налична във всички книжарници от сутринта на същия ден, а от 21 октомври е предвидена възможност за предварителни заявки на уебсайта на „Ciela“.

В личния си профил в социалната мрежа Instagram футболистът обяви новината за излизането на книгата и обеща първите 500 заявени бройки да бъдат с личен автограф от него. Макар засега книгата да излиза само на български, се очаква и превод на английски език.

 

View this post on Instagram

 

Готова е! „По моя начин”. КНИГАТА, която отдавна чакате 😁 В книжарниците на издателя „Сиела” моята първа и единствена автобиография ще бъде налична от 10 ноември, ако предварителните поръчки не са я изчерпали 😉 После ще я намерите и във всички други добри книжарници. Първите 500 заявени бройки ще бъдат с ръчен автограф от мен. Засега автобиографията ми излиза само на български. Но предстои да я прочетат на английски и многобройните ми фенове по света! #D9Book @cielabooks #fibank А предварителните поръчки вече са възможни в уебсайта на „Сиела”: https://ciela.com/dimitar-berbatov-po-moya-nachin-ofitsialna-avtobiografiya.html It’s here! „My way“. THE BOOK you have long been waiting for 😁 In the bookstores of Ciela, my first and only autobiography will be available from November 10th! Then you will find it in all other good bookshops. The first 500 books will be autographed by me! So far my autobiography is available only in Bulgarian. But soon my fans around the world would be able to read it in English also! #D9Book

A post shared by Dimitar Berbatov (@berbo9) on

Издателите от „Ciela“ обявяват официалното представяне на автобиографията не като помпозна церемония, а среща на Димитър Бербатов с първите читатели. Вдъхновяващата история на едно обикновено българско момче, стигнало до върховете на световния футбол, е разказана в близо 500 страници. Написана честно и неподправено, тя дава отговори и буди размисли. В нея Димитър е открит, както никога досега и със сигурност има с какво да изненада и своите фенове, и своите критици. Изданието съдържа непубликувани до момента снимки от личния архив на футболиста, а автор на предговора е самият сър Алекс Фъргюсън.