fb
БългарияНовини

Стойо Вартоломеев: Държавата трябва да спре да се прави, че не забелязва издателите

3 мин.

Българският книжен пазар има нужда от европейска ставка за ДДС, финансиране за библиотеките и закон за книгата и държавата да спре да се прави, че не забелязва работата на книгоиздателите. Това каза собственикът на „Хермес“ Стойо Вартоломеев по време на пресконференция по повод 25-годишнината от създаването на издателството. Участие в събитието взеха и специалните гости на юбилея – португалският писател Жозе Родригеш душ Сантуш и сценаристът и писател Георги Мишев.

“Пътят на „Хермес“ преди 25 години тръгна от пешеходния мост над р. Марица. Тогава беше срамно, когато хора с висше образование излязат на улицата да продават каквото и да било. Банките тогава раздаваха милиони, но не на такива като мен. Затова аз продавах книги там с надеждата да събера пари и да издам първата си книга”, разказа за първите месеци на издателството Вартоломеев.

Той разкри, че в първата година и половина от създаването си „Хермес“ са продали над 4,5 млн. книги. Това е осигурило на издателството нужния финансов ресурс, за да продължи с проектите си. Следва серията “31 забравени любовни романа” от началото на 90-те, продала първия тираж от 15 хиляди копия от първата книга в рамките само на 3 дни.

“Нашият успех е успех и на българските издатели. Трябва да вдигаме рейтинга на хората, които се занимават с книги, защото в домовете на хората всяка година влизат милиони книги. Това прави книгоиздаването много важен сектор в живота на хората, затова държавата не трябва да се прави, че не ни забелязва”, каза Вароломеев.

През 2016 г. с логото на „Хермес“ са излезли над 270 книги, от които близо 150 са нови издания. В момента на трудов договор в издателството работят 90 души, а още над 50 са постоянните сътрудници. Успешна посока на развитие на “Хермес” е и веригата от 14 книжарници със същото име.

“Мечтата ни е да докараме Джейми Оливър в България, колкото и трудна мисия да е това. Опитваме обаче да създадем стратегия, според която книгите на българските ни автори да се издават и на чужди езици, и вече работим активно по това”, сподели плановете на “Хермес” за 2017 г. Вартоломеев.

Португалският писателЖозе Родригеш душ Сантуш заяви, че “Хермес” е едно от добрите издателства, с които е работил. „Сигурен съм, че зад това да бъдат толкова успешно издателство, стои много труд, идеи – това е нещо, което не се постига от един човек, постига се от добър екип“, допълни той.

Според Георги Мишев има нещо символично в това, че историята на “Хермес” е започнала на мост. „Точно както издателите са мост между писателите и техните читатели. Талантът прави личността и затова ролята на издателството в момента е изключително голяма. Мога спокойна да кажа, че в момента “Хермес” възражда българската литература”, каза Георги Мишев.

Вижте галерия със снимки на интересни моменти от събитието, дело на фотографа Орлин Огнянов.

Управителят на „Хермес“ – Стойо Вартоломеев заедно с писателите Жозе Родригеш душ Сантуш и Георги Мишев отбелязаха 25-го…

Posted by Литературен клуб „Перото“ on Thursday, December 15, 2016