fb
БиблиотекитеНовини

Столичната библиотека въвежда електронно обслужване на читателите

1 мин.

Част от фонда на Столичната библиотека и административните услуги стават достъпни извън сградата на библиотеката благодарение на нов информационен център. На разположение на читателите са 30 000 книги, които могат да бъдат четени напълно безплатно на електронни устройства. На сайта на библиотеката са качени също така картини, записи от грамофонни плочи и периодики на 79 печатни издания от 1878 до 1944г.

Онлайн ще се извършват и административни услуги, като подаване за заявление за читателска карта, търсене, резервация и презаписване на книги. При търсене на дадено заглавие читателите ще могат да видят в реално време колко екземпляра от книгата са налични и от кой филиал на библиотеката могат да ги заемат. Мобилната версия на сайта ilib.libsofia.bg за първи път дава възможност електронните услуги на библиотеката да се ползват и през мобилни устройства.

„Смятам, че това е много важен и иновативен проект за библиотеката, с който тя може да привлича младите читатели“ , каза пред журналисти кметът на град София Йорданка Фандъкова .

За да приобщи и по-възрастните читатели към нововъведенията, Столичната библиотека организира курс по компютърна грамотност за хора над 60 – годишна възраст.

Информационният център се реализира с подкрепата на Столична община, Фондация „Глобални библиотеки” и Посолството на САЩ в България.