fb
@-книгиЕ-книги

Страшни ли са е-книгите?

2 мин.

hqdefaultТрудностите, пред които издателите у нас са изправени при електронното книгоиздаване, са напълно идентични с трудностите за издателите по света и това са най-вече наваксването на дигитализирането на издадените досега книги, както и цената на това дигитализиране, каза управителят на БГкнига Диана Бойчева в предаването „Денят започва с култура“ на БНТ1 в понеделник.

Диана Бойчева и Александър Кръстев от „Аз чета“ представиха в ефира на Националната телевизия българския превод на третото годишно изследване на Aptara за състоянието на пазара на е-книги по света. Докладът обхваща отговорите на над 1350 от цял свят, сред които обаче няма български представители.

Според доклада на Aptara близо 1/3 от издателите по света в момента публикуват над 75% от новите си заглавия и в печатен, и в електронен вариант, а едва 16% от анкетираните компании не планират публикуването на е-книги в близко бъдеще. Най-голям дял от легалния пазар на е-книги заемат популярната художествена литература и образователните заглавия.

„В България издателите се страхуват много от пиратството, но това звучи по-скоро като оправдание“, каза създателят на „Аз чета“ Александър Кръстев. Според него дигитализирането на издадените вече книги изисква голяма инвестиция, която може би не е основателна на този етап, но това не може да се каже за книгите, които тепърва се издават само в печатен вариант.

„Според мен няма почти никакъв проблем да се направят малко повече усилия и всички нови книги, които издателите пускат, да бъдат публикувани и в електронен вариант“, твърди той.

Вижте и видео от самото предаване: