fb
БиблиотекитеНовини

Строят нова библиотека във Варна

1 мин.
biblioteka varna

biblioteka varnaНова сграда за библиотеката най-вероятно ще имат до няколко години варненци, предава Varnautre.bg. Проект за строителство на отделна сграда за градската библиотека е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР), чрез който Варна ще търси еврофинансиране през следващия програмен период на европейския бюджет.

На предишното обсъждане на устройствения план общинският съветник проф. Николай Джагаров припомни, че Варна е единственият голям град, който няма собствена сграда за библиотека. „Ако искаме да участваме в състезанието за европейска столица на културата през 2019 г., трябва да построим нова библиотека“, каза преди седмица той, цитиран от ИА „Черно море“.

Според предварителния план сградата ще бъде построена на терен до Общината, предвиден за паркинг. Пространството ще съчетае 2 подземни нива с паркоместа, а надземната част с разгъната площ 4000 кв. м. ще се ползва за библиотеката. Проектът вероятно ще опита да постигне и сериозна енергийна ефективност, като астроените зелени площи ще бъдат компенсирани с лятна градина на покрива на библиотеката.

Според експерти общата стойност на проекта ще бъде 6,5 млн. лв.