fb
БългарияНовини

Студенти от шест страни ще участват в първия международен студентски театрален фестивал в Стара Загора

1 мин.

Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ ще посрещне 80 студенти от Испания, Грузия, Русия, Гърция и България. Събитието, съфинансирано от International Fund for the Promotion of Culture на ЮНЕСКО, е създадено в памет на Данаил Чирпански и неговата безгранична любов към театъра. Той бе отличен възпитаник на НАТФИЗ, обичан от всички колеги и приятели, който загина в катастрофа през април 2016г.

Фестивалът ще се проведе в Драматичен театър – Стара Загора от 1 до 7 октомври. Жури ще бъдат три от световно признатите имена в театралното изкуство, а гостите ще могат да посетят и да вземат участие в 3 ателиета, няколко музикални събития, изложба на театрални плакати и спектакли.

Участници и представления:
Руски институт за театрално изкуство (ГИТИС) – „Метаморфози. Гогол и Кафка“ – спектакъл, базиран върху произведения на Николай Гогол и Франц Кафка.

Руски държавен университет за Кинематография (ВГИК) – „Старовремски помешчици“ – история за двама възрастни влюбени.

Кралско централно училище за сценична реч и драма, Англия – „Копла“ – история на женския имперсонатор Ла Хитана (Циганката).

Кралска драматична академия (РЕСАД) Мадрид, Испания – „Индианската кралица“ – семиопера от Хенри Пърсел.

Театрален и филмов университет „Шуто Руставели“, Грузия – „Истории в дланта на ръката“ от от японския нобелист Ясунари Кавабата.

Театрална школа на националния гръцки театър, Гърция – „Агамемнон“ – част от Есхиловата „Орестия“.

НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, България – „Илиада“ – старогръцка трагедия, представена от класа на доц. Пенко Господинов.

Вход свободен.