fb
Ревюта

Цифровите технологии и промените в съзнанието в „Mind Change“ на Сюзан Грийнфилд

2 мин.

Mind Change - Susan GreenfieldКолко често си поглеждаш телефона по време на вечеря? Имаш ли в момента отворен прозорец с Facebook близо до това ревю? Случва ли ти се да виждаш хора да се държат ненужно агресивно, все едно се намират във видеоигра? Е, добре дошъл в 21. век, където текат различими промени в съзнанието и мозъка ни, благодарение на постоянния досег с технологиите.

Това твърдение всъщност се опитва да докаже баронеса Сюзан Грийнфилд в последната си книга ‘Мind Change’. Самата тя е по-известна не с това, че е британски благородник, а че е един от най-уважаваните невроучени в Обединеното кралство. Затова и идеята за тази книга се появява не в лабораторни условия, а по време на публично изслушване за влиянието на интернет в ежедневието.

Ако трябва да цитирам самата баронеса Грийнфилд, „целта на ‘Мind Change’ е да разгледа различните начини, по които дигиталните технологии могат да засегнат не само моделите ни на мислене и другите когнитивни умения, но и начина ни на живот, култура и лични възприятия“. Тя прави сравнение между промените в съзнанието и промените в климата, сигналите за които преди десетилетия са смятани за налудничави, а днес са общоприет научен факт – и двете са „глобални, противоречиви, безпрецедентни и многостранни“.

В книгата почти на всяка страница са представени резултати от различни изследвания за поведението на подрастващи и възрастни след продължително или кратко излагане на „дигитална среда“, включително социални мрежи, компютърни игри или просто сърфиране в мрежата. Няма как да разкрия достатъчно подробности, но ще дам любимите ми – да имаш мнооого приятели във Facebook всъщност увеличава самотата ти и намалява нивото на емпатия (както и прекомерната игра на first-person-shooter игри); възможността да намериш всичко точно за 5 секунди през търсачките унищожава способността ни да запомняме… О, има и за книги:

Споменавайки книгите, Грийнфийлд дава данни за това как четенето на екран е по-малоценно от четенето на хартия, но така и не ми стана ясно дали става въпрос за компютърен монитор и таблет или за добрата стара E-ink технология. Така или иначе, стори ми се малко едностранчиво.

И въпреки всичко, с удоволствие ще изслушам лекцията на баронеса Сюзан Грийнфилд по време на Mtel Media Masters този четвъртък.

P.S. О, и книгата разбива мита за това, че ползваме само 10% от потенциала мозъка си, понеже той, хм, не толерира бездействието на невроните. Но това вероятно не е ново за теб :)