fb
Ревюта

„Възпламеняване“ – няма връщане назад

2 мин.
vazplameniavane

vazplameniavane„Възпламеняване“ започва от искрата, запалена в „Игрите на глада„, а към края на романа всичко изглежда взривено като огромно буре с барут. Бясното темпо, което Сюзан Колинс подава в първата книга, по никакъв начин не отслабва. Все едно наблюдаваш поведението на опитен маратонец. Дори и да е пробяга десетки километри, по лицето му грее свежа усмивка.

Беше ми толкова интересно да чета тази втора книга от поредицата, точно колкото се насладих и на първата. Отново искам да изкажа задоволство от стила на авторката. Страниците прелитат с такава скорост, че все едно са написани с по-едър шрифт от нормалното. Историята се развива и получава все по-мащабен характер, а действията отново са изпъстрени с изненади и обрати.

Време е за 75-тите юбилейни Игри на глада. Действията на Катнис в края на миналогодишното издание неизбежно ще се отразят на живота не само в Окръг 12. Дръзкият акт с къпините няма да бъде подминат от Капитола и последиците ще са сурови. Всички, които са надигнали глави, трябва да получат кървав урок с ясно послание – правилата ги определяме ние, а вие ще се подчинявате – толкоз. А дали? Катнис както обикновено ще действа повече инстинктивно, отколкото обмислено, но добре че има кой да я покрива. И за да не издавам прекалено много от действието, ще спомена само, че в края на книгата няма да има толкова много персонажи, колкото са я започнали.

Иска ми се да отбележа следното – като читател винаги оценявам положително, ако образите са задълбочено развити. След цели две книги обаче все още не знаем почти нищо за основни герои като Пийта, Гейл, Хеймич. Вярно е, че това трудно може да се случи, при положение че действията са разказани само през погледа на Катнис. И все пак ми се иска по някакъв начин да разбера какво е в главата и на други иначе интересни персонажи. Надявам се в „Сойка-присмехулка“ това най-после да се случи. Това е, което ми липсва – плътност на образите, която да те направи възможно най-съпричастен на драматичните събития. Всичко останало поредицата си го има.

Прочетете още ревюто на Преслава за трилогията на Сюзан Колинс, както и ревютата на Мила за „Игрите на глада„, „Възпламеняване“ и „Сойка присмехулка

Вижте и трейлъра на екранизацията на „Възпламеняване“, която се очаква да излезе по кината през ноември