fb
БиблиотекитеНовини

Светът на Хогуортс се пренесе в русенската библиотека

1 мин.

Русенската бибилотека отвори врати за мъгъли и магьосници в Деня на книгите за Хари Потър. Световната инициатива, която премина от тъмната към светлата част на денонощието, беше с тематичното мото „Магическите места”. Mистероизните кътчета, които организаторите бяха подготвили за малките и големите почитатели на историите за момчето магьосник, бяха общо 10. През тях преминаха над 100 участници, а вратите на библиотеката се превърнаха в портал между световете и отвеждаха всички подвластни на магията към невъзможните пространства на Хогуортс.

От множество скришни кътчета се появяваха любими или пък плашещи герои, предизвиквайки малките магьосници да упражнят силите си и да покажат знания. Всички запленени от магията имаха възможност да се впуснат в много приключения и игри, да тестват своите познания, да се срещнат лично с великите професори от Хогуортс, да се запознаят с други млади магьосници.

В събитието се включиха и доброволци на библиотеката.

„Безкрайно благодарим на нашите неуморни и талантливи доброволци – Еми, Гени, Лили, Маринка и Габи, без които Денят на книгите за Хари Потър нямаше да е същия”, споделиха организаторите от Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе.

Инициатор на международната инициатива „Ден на книгите за Хари Потър“ е британското издателство „Bloomsbury“, което публикува всички книги на Джоан Роулинг (Harry Potter Book Night), а на български излизат благодарение на издателство „Егмонт“. Първата книга „Хари Потър и философският камък“, е публикувана през 1997 г. Повече от 20 години историята за Хари Потър има своите милиони почитатели по цял свят.