fb
БългарияНовини

Готови ли сте за първия Ден на книгите за Хари Потър?

2 мин.

Мъгъли и вълшебници потъват в дълбините на магьосническия свят на Хари Потър този четвъртък (12 октомври), когато ще се състои първият Ден на книгите за Хари Потър. След като осем поредни години празнувахме книжния свят, създаден от Джоан К. Роулинг, с тематична Световна нощ през февруари, тази година събитието беше трансформирано в Ден и то през есента.

През 2023-а отбелязването на световната инициатива се премества през октомври, а тематичното мото е „Магически места“. 

Наравно с най-верните фенове от цял свят, българските почитатели също организират събития, посветени на чудесата на Хогуортс. Всички запленени от магията ще имат възможност да се впуснат в много приключения и игри, ще тестват своите познания, ще се срещнат лично с великите професори от Хогуортс, ще се запознаят с други млади магьосници.

И тази година, издателство „Егмонт“ отправя специална покана към всички (по)читатели, училища, книжарници, библиотеки, читалища, литературни и фен клубове в страната да се присъединят към инициативата, като организират свои събития, с които да отбележат ДЕНЯ НА КНИГИТЕ ЗА ХАРИ ПОТЪР: МАГИЧЕСКИ МЕСТА.

„Всички те могат да използват специално подготвения организационен пакет с идеи, напътствия и материали за подготовката на един незабравим празник“, допълват от издателството.

Магическият ден ще отбележат в София, Варна, Русе, Монтана, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Габрово. В Силистра пък събитието вече премина с омагьосващи игри и различни заклинания за почитателите на момчето със светкавица на челото.

Инициатор на международната инициатива „Ден на книгите за Хари Потър“ е британското издателство „Bloomsbury“, което публикува всички книги на Джоан Роулинг (Harry Potter Book Night), а на български излизат благодарение на издателство „Егмонт“. Първата книга „Хари Потър и философският камък“, е публикувана през 1997 г. Повече от 20 години историята за Хари Потър има своите милиони почитатели по цял свят.

Прочетете още:

10 урока за живота от книгите за Хари Потър

Поредицата за Хари Потър през очите на различните илюстратори [галерия]

12 магически детайла, които сте пропуснали в „Хари Потър“

Всички новини в „Аз чета“ за книгите за Хари Потър вижте тук.

Празнувайте с книга от поредицата за Хари Потър от Ozone.bg