fb
Ревюта

Предисторията на могъщия свят на огън и лед

5 мин.
Svetat na ogan i led

Svetat na ogan i ledДойде мигът, в който отново да говорим за могъществото на един свят – „Светът на огън и лед. Неразказаната история на Вестерос и Игра на тронове“ (изд. „Ciela“).

Джордж Р.Р. Мартин и неговото неизчерпаемо въображение са тук, за да ни пренесат в чудни земи и да ни разкрият всички онези липсващи парченца от пъзела на фентъзи сагата „Песен за огън и лед“. Резултатът е около 300 страници нов материал, подготвян с помощта на създателите на известния фен сайт Westeros.org – Елио М. Гарсия-Младши и Линда Антънсън.

Подходът, който Мартин използва, за да ни разкаже предисторията на Седемте Кралства, е през погледа на един майстер от Цитаделата. Или с други думи, „Светът на огън и лед“ е замислен като една от онези огромни книги, които сме виждали неведнъж в сериала „Игра на тронове“ по HBO и в които поне аз винаги съм искала да надникна. Майстор Яндел създава своята творба, за да я посвети на крал Томен, както и на всички хора, „та мъжете да я четат и на жените си, и на децата си – да узнаят за дела благочестиви и порочни и що е справедливост и несправедливост, нищожност и величие“.

„И така, хванах се на работа в своята ковачница на ума, да претопя значимото от величавите творби на майстери на отдавнашни епохи. Всичко по-нататък е плод на това ми желание: летопис за доблестни и злонамерени дела, за народи познати и причудливи, за земи близки и далечни.“

В „Светът на огън и лед“ няма диалози, но има огромно количество информация, поднесена по такъв зашеметяващ начин, че просто няма как да не се захласваш на всяка страница. Мартин започва с Древната история, Епохата на зората и идването на Първите хора. Разказва ни за възхода на Валирия и за пристигането на Андалите, след което ни помита като дракон с историята за господството на дома Таргариен, от Егон Завоевателя до Ерис Лудия Крал. Раздор, крал след крал, война и мир, спечелени и загубени битки, сключени и нарушени съюзи, бракове по сметка и така до падението на драконите и бунта на Робърт Баратеон. Накратко, първата част на книгата е изумителна и вълнуваща.

Svetat na ogan i led

Егон Завоевателя върху Балерион, Черната гибел

Втората част в „Светът на огън и лед“ ни разкрива повече за света на Седемте кралства: за Севера и Вала, Речните земи и Долината, Железните острови, Западните земи, Пределa, Бурните земи и Дорн. Изключително интересно ми беше да прочета подробности около построяването на замъците Зимен Хребет, Речен пад, Орлово гнездо, Пайк, Скалата на Кастърли, Планински рай, Бурен край и Слънчево копие. Детайлните карти и гербовете на всеки род допринасят още повече за пълноценния облик на Седемте кралства, който читателят да визуализира. Мартин не пропуска да разкаже и за всеки от познатите домове поотделно: Старк, Тъли, Арин, Грейджой, Ланистър, Тирел и Баратеон.

Третата част на книгата ни отвежда до едни малко по-далечни и непознати земи като Есос, Лорат, Норвос, Кохор, Пентос, Волантис и небезизвестния Браавос. В центъра на събитията тук са още и Летните острови, Островите на Базилиска, Соторьос, Иб, Юай Тай, Джогос Нхаи, Ленг и Асшаи, като разнообразни и любопитни подробности изобилстват и тук.

Svetat na ogan i ledЗа да обобщя всичко в едно изречение, бих могла спокойно да кажа, че със „Светът на огън и лед“ Мартин определено дава силни заявки историята да „продължи да се разгръща: странна, сложна и примамлива“. А какво по-хубаво от това? Пък и да не забравяме, че предстоят още две книги от поредицата „Песен за огън и лед“: „Ветровете на зимата“ и „Мечта за пролет“.

Безспорен факт е, че „Светът на огън и лед“ е истинско пиршество за сетивата на всеки фен на Мартин, безценен подарък и вълшебна магия – всичко това, поднесено като огромно луксозно издание, опаковано в твърди корици и подкрепено с над 170 цветни илюстрации, които са меко казано великолепни.

Цената от 39 лв., която първоначално ми се стори стряскаща, всъщност е напълно оправдана, когато видиш и хванеш в ръце това книжно чудовище. Емануил Томов заслужава адмирации за чудесния превод, както и всички останали хора, чийто труд е допринесъл книгата да бъде в грандиозния вид, в който е.Zhelezniq tron Pesen za ogan i led

Няма как да не го кажа – това за мен е Книгата на Книгите! Четох я с огромна наслада, поглъщах лакомо всяка буквичка и същевременно нямах търпение да стигна до финала само за да осъзная, че веднага бих започнала да я чета отначало.

Изводът може да бъде един – „Светът на огън и лед“ определено си заслужава да бъде в библиотеката на всеки почитател на творчеството на Мартин!

За финал споделям моята снимка на Железния трон, използван като реквизит в сериала „Игра на тронове“ по HBO. Тронът беше изложен през пролетта на 2014 г. в София и в други български градове като част от премиерата на четвърти сезон на едноименния сериал. О да, усещането да седнеш на него беше неповторимо! :)

Не пропускайте ревюто на Христо за книгата в Книголандия, а също и рецензиите на „Пир за врани“ и „Танц с дракони“.

[ + ]