fb
Ревюта

За прошката и любовта в „Сърцето не изгаря при пожар“

4 мин.
„Сърцето не изгаря при пожар“ от Катрин Сентър

„Сърцето не изгаря при пожар“ от Катрин Сентър (изд. „Софтпрес“) беше една от най-популярните романтични книги за 2019 година. Излизаше по различни списъци и се класира сред финалистите на наградите „Гудрийдс“ в категория „Романтика“ за същата година. Накратко, успя да привлече вниманието на четящите романтика и съвсем очаквано се появи и на български. Макар и на онези, които не четат любовни романи, всички книги от жанра да им изглеждат еднакви, това не е така. Катрин Сентър е заложила на силна героиня, чийто образ разгръща на фона на една от професиите, която е силно доминирана от мъже – тази на огнеборците. В романа се преплитат няколко подсюжетни линии, така че не очаквайте само любовна история.

„Сърцето не изгаря при пожар“ ни среща с Каси, която работи като пожарникарка в Остин, Тексас и е на път да получи отличие за служебните си заслуги. Защото тя не е просто добра, а много добра в работата си. Каси е родена да бъде пожарникарка – запазва хладнокръвие и може да се справи с всички предизвикателства, които професията изисква. Но точно в деня, в който ще бъде наградена, всичко се обърква и Каси трябва да напусне пожарната в Остин. Това съвпада с молбата на майка ѝ да живее с нея една година, докато се възстановява от операция. Младата жена няма голям избор и поема по-ниска позиция в пожарната в малко градче, близо до Бостън. Там обаче трябва не просто да се докаже наново, но и да се справи с предубежденията на колегите си, които виждат в нея „дама“, но не и достоен колега. Или както самата тя обобщава:

Излиза, че за да успея на новото си работно място, в общи линии трябва да съм асексуално, андрогинно, роботизирано същество, което не изпитва никакви физическия усещания, нито емоции.

Всъщност Каси е готова да се справи с новото предизвикателство. Онова, с което не е готова, е да се сблъска с емоциите, които не очаква да изпита, заминавайки за Бостън. От една страна са сложните отношения с майка ѝ, на която все още не е простила, задето ги е изоставила, когато е била на шестнайсет години. Нито пък неочакваните трепети, които я заливат, когато среща Новобранеца, другият нов служител в пожарната. Каси ще трябва да измине дълъг път, за да се научи да прощава и да си позволи да обича.

Катрин Сентър
(снимка: Twitter)

„Сърцето не изгаря при пожар“ не е типичният любовен роман. В него има любовна история, семейни отношения, преодоляване на травматична случка и реалистично описание на работата на пожарникарите. Нали знаете как по филмите често дават как има огромен пожар и героят пожарникар се гмурва в горящата сграда, за да спаси някого? И на екран това е геройско и страхотно, но в реалния живот такива пожари обичайно се оставят да изгорят, защото няма как да бъдат потушени. И освен това никой не влиза просто така в сградата, без да е съгласувал с екипа и т.н. Много ми хареса детайлното описание на работата на огнеборците – не просто лъскавата и геройска част, но тяхното ежедневие и проблеми.

В основата си това е история за прошката, за това как трябва да се научим да приемем миналото, да простим и да продължим напред. На първо място заради самите нас. Негативните чувства и емоции вредят предимно на онези, които ги изпитват, а не на хората, които са ги предизвикали.

В романа са вплетени хумор, драма, сърцераздирателни моменти и малко екшън, които са балансирани перфектно. Това е първата книга на Катрин Сентър, която чета, но се надявам да видим още нейни истории на български.

Можете да поръчате „Сърцето не изгаря при пожар“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

Прочетете и ревюто на Хриси от Hrisilandia.