fb
Книги и киноСпециални

„Тайната на Артемис Фоул“ с първи трейлър [видео]

1 мин.

Първият роман от популярната детска поредица на Оуън Колфър за 12-годишния престъпен гений Артемис Фоул ще оживее на голям екран, съобщава „Форум Филм България“. Филмът  „Тайната на Артемис Фоул“ ще влезе в кината на 3D на 9 август 2019 г., като режисьор на лентата е петкратно номинираният за „Оскар“ Кенет Брана. Автор на адаптацията пък е многократно награждаваният сценарист и автор на пиеси Конър МакФерсън.

Наследник на дълга потомствена линия от престъпници, младият гений Артемис Фоул се оказва в коварна битка за издръжливост с могъща, скрита дълбоко под земята раса феи, която може би стои зад изчезването на баща му. Той отвлича капитан Бодлива Зеленика – елф от разузнавателния отдел (Гноморазузнаване) на полицията на Нисшите елементи в подземния град Убежище, за да получи откуп под формата на злато, с което да финансира търсенето на баща си. Но командващият офицер на Гноморазузнаването – началник Кореноплод, няма да се спре пред нищо, за да осуети плановете на Артемис.

В ролята на Артемис Фоул дебютира младият Фърдиа Шоу, а сред партньорите му в света на хората са Нонзо Анозие („Пепеляшка“) като семейния бодигард на Фоул – Бътлър, и Тамара Смарт (The Worst Witch) като неговата племенница Джулиет. Сред фантастичните обитатели на Убежище са Лара Макдонъл (Love, Rosie) като Бодлива Зеленика, носителката на „Оскар“ Джуди Денч („Влюбеният Шекспир“, „Довереникът на кралицата“) като началника Кореноплод и Джош Гад („Красавицата и Звяра“) като Сламчо Челюстокопач – джудже клептоман, което се опитва да спаси Бодлива Зеленика.