fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Ревюта

„Таралеж се жени“ – детските светове на Яна Язова

3 мин.
taralej se jeni

taralej se jeniВ „Таралеж се жени” (ИК „Изток-Запад“) на Яна Язова са събрани всички нейни творби за деца, писани в периода 1937 г. – 1943 г. Именно затова сред страниците на книгата са намерили място приказки, разкази, стихотворения и кратки пиеси. Или, иначе казано, има за всеки по нещо. И за по-малките, и за по-големите. Разбира се, и за пораснали деца, като мен, които „Таралеж се жени” ще върне в онези скъпи спомени от детството, с летата, прекарани при баба и дядо. Онези лета с дъх на липа и домашно сладко, горещи мързеливи следобеди с книжка в ръка и много изследователски приключения сред природата.

Някои от приказките на Язова напомнят за Елин-Пелиновите разкази, с описанията си на селото, с малките къщурки и дворове. Други връщат към класическите български приказки, със смелия юнак и красивата девойка, като „Мечобрат и Красимира”.

Стихотворенията и кратките пиеси пък носят онази детска бодрост, която ще допадне на всеки малък читател. Те ще се харесат и на най най-малките. Всяко дете обича да му се пее и говори в стихотворна форма и нека не забравяме, че едва проговорили, започват да заучават римувани стихчета. А тези на Яна Язова се отличават с лекота и весел изказ.

Не мога да пропусна и да не спомена, че част от творбите на авторката се отличават с известен трагизъм и тъжен край. Майката в мен би искала да спести тази част на детето си, но животът не е само в радостни краски. Той е пъстър, така както са пъстри съдбите на някои от героите и не за всички има „и заживели щастливо до края на дните си”.

И, естествено, най-хубавото запазих за накрая. Изключително удоволствие доставят „Лица в черти, във стихове и колелца”, в които по оригинален и опростен начин Яна Язова пресъздава в рисунка образите на известни българи като цар Симеон, Елин Пелин, Иван Вазов и други. Всеки родител може да използва картинките и да се опита сам да ги направи и да развлече и зарадва детето си.

„Таралеж се жени” трябва да присъства в библиотеката на всеки, най-малкото заради самата Яна Язова, и въпреки че на някои езикът и историите ще се сторят малко остарели в технологичния и много динамичен XXI век, тези творби, писани преди почти 100 години, носят един носталгичен спомен за едно време, което вече е история и чийто дух можем да открием само сред страниците на книгите.

Истинско удоволствие е и изданието на книгата, твърди корици, страхотно художествено оформление. Едно малко книжно бижу, от което смятам да чета на моето дете и се надявам един ден то да чете на своето.