fb
БългарияНовини

Тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга“ ще се проведе в шест български града

2 мин.

Шестото издание на инициативата „Стара хартия за нова книга“ на Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД стартира през септември с медийното партньорство на „Аз чета“.  Тази година тя отново ще запази националния си характер и освен в столицата ще се проведе в oще пет областни града в страната.

В София кампанията ще се състои на 16 септември и пак ще бъде част от Календара на културните събития на Столична община. В Бургас събитието ще се проведе на 8 септември, в Хасково на 9 септември, в Русе на 23 септември, за първи път в Плевен на 24 септември и в Пловдив на 29 септември. Всички събития се осъществяват с подкрепата на съответните общини и регионалните библиотеки.

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ традиционно ще протече под надслов „Почисти и прочети“ и ще бъде насочена към деца от всякаква възраст и техните родители и учители. Основната цел на събитието е да възпита у децата любов към книгата и отговорно отношение към природата, опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци. Регламентът гласи, че всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника.

В София събитието е целодневно, а в останалите градове се провежда от 10:00 до 14:00 часа на централен площад. В рамките на деня децата, техните родители и всички присъстващи ще могат да вземат участие в обучителните игри, състезания и викторини. Присъстващите ще могат да видят и различни практични демонстрации. Полезната информация ще бъде поднесена по достъпен и атрактивен за децата начин чрез образите на детски супер и екогерои. Ще се даде поле за изява на детски и тийнейджърски танцови и вокални групи от различни формации, читалища и музикални училища. Програмата предвижда и театрална постановка, а организаторите очакванат събитията да привлекат 10 000 деца и 20 000 възрастни.

Началото на инициативата „Стара хартия за нова книга“ е поставено на 15 септември 2013 г. За петте години от провеждането й в нея са се включили близо 26 250 деца. Малчуганите заедно със своите родители са предали за рециклиране 133 тона хартия и са получили 29 600 книжки. Така от изсичане са били спасени 1730 дървета. От 2015 г. инициативата е национална и до този момент е преминала през градовете Пловдив, Бургас, Варна, Хасково и Русе.