fb
БългарияНовини

Тази година и Младият Пловдив чете

3 мин.

След няколко години на много силни издания и много вдъхновено „четене“ с гостите и гражданите на Пловдив, литературният фестивал „Пловдив чете“ се разраства като аудитория и времетраене с ново издание и на инициативата „Младият Пловдив чете“.

От февруари до май в града под тепетата „Младият Пловдив чете“ ще подгрява малки и вече пораснали читатели с разнообразни литературни събития, дискусии, срещи и четения в детски градини, училища, библиотеки и читалища.

„Намерението ни е да работим активно за участието на деца от детски градини, ученици и студенти остана. Понеже юни е толкова далече и цяла пролет ни дели, то „събуждаме“ една стара и престара инициатива „Младият пловдив чете“ сега“, посочват от ИК Жанет 45, основен организатор на двата фестивала тази година.

„Малкият Пловдив чете“ стартира на 20 февруари със среща на поетесата Мария Донева с децата от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, а до края на месеца с учениците от пловдивските училища ще се срещнат още Милен Русков, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Петър АнастасовВеличка Настрадинова, Божана Апостолова и главният библиотекар в Детски отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“ Васка Тонова.

През последната седмица на февруари в пловдивската библиотека, която е й основен съорганизатор на „Младият Пловдив чете“, малките читатели ги очакват също вдъхновяващи срещи с любими и любопитни четива. В разговорите и книжните представяния ще се включат Зорница Христова, Ани Бодакова от издателство „Точица“, авторката на „Лапи“ Яна Якова и Милена Терзийска.

През март в „Младият Пловдив чете“ ще се включи и нашата Вал Стоева с презентация на Националната награда за най-добра детска книга, избирана от самите деца, „Бисерче вълшебно„. А фестивалът някак логично ще премине и физическите граници на град Пловдив, като отскочи до читалището в с. Труд с литературни предизвикателства за малки читатели.

Фестивалът през април ще навлезе сериозно и в академичните пространства на Пловдивския университет с разговор за „Балканският човек“ с Йордан Велчев. За да ни представи през май и проучване и дискусия на тема „Ролята на училищната библиотека в учебно-възпитателния процес и насърчаване на четенето сред децата и учениците“ и да завърши с общоградската инициатива „Библионощ“.

Организатор на „Младият Пловдив чете“ е ИК Жанет 45 и Детски отдел към Регионална библиотека „Иван Вазов“. „Аз чета“ и „Детски книги“ са медийни партньори на инициативата и ще ви информират своевременно за всичко най-интересно от фестивала.

Партньори на инициативата са още:

Фондация „Пловдив 2019“, пловдивските читалища;

ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“, Езикова гимназия „Пловдив“, НУМТИ „Добрин Петков“, ОУ „Душо Хаджидеков“, СОУ „Димитър Матевски“, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ , СОУ „Симон Боливар“, СОУ „Софроний Врачански“, СОУ „Паисий Хилендарски“, СОУ „Патриарх Евтимий“, СОУ „Пейо Крачолов Яворов, Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“, ЦДГ „Люляк“;

Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, проф. Димитър Димитров, ВУАРР;

АМТИИ, Езикова гимназия „Иван Вазов“, ЦДГ „Буратино“, ЦДГ „Малкият принц“, Европейски колеж по икономика и управление, Общински детски комплекс Пловдив.

MediaCafe, КАПАНА, NewsArt, Туристически информационен център, СНЦ „Писалка и перо“

Към фейсбук събитието може да се присъедините тук, а отделните събития в програмата може да следите в нашия книжен календар.