fb
На щанда на...Панаирът

Тази вечер на щанда на „Аз чета“: „Туй-онуй за мултимедийните приказки“ с Мая Бочева

3 мин.

В първото си участие на панаир на книгата, „Аз чета“ ви среща всяка вечер с писатели и илюстратори на своя щанд Б19 на левия полуетаж в НДК. Тази вечер от 18,30 ч. ни гостува илюстраторката и автор на поредицата образователни мултимедийни приказки „Туй-онуй“ Мая Бочева.

Ден след като на щанда ни празнувахме с усмивка рождения й ден, Мая ще ни разкаже колко сложно е създаването на мултимедиен проект за деца, съчетаващ литература и образование, за последните новости около поредицата, за новите й идеи и за бъдещето развитие около книгите и мобилното приложение с приключенията на Любка Любопиткова.

Преди да ви срещнем на живо с Мая, вижте какво ни отговори тя на няколко предварителни въпроса:

1) Коя си ти, с какво си учила, с какво си се занимавала през последните няколко години и какви ги вършиш в момента?
Мая Бочева – Уики. Изживявам се като цялостна рекламна агенция в комбинация с печатница и студио. Всъщност съм фриленсър, който може да върши изброените неща, но основно се занимавам с рисуване и анимация. Завършила съм анимационна режисура, поради което правя както анимационни филмчета, така и игри, но и работя доста в сверата на илюстрацията. С моя личен проект „Туй-Онуй“ обединих тези мои страсти в едно и направих мултимедийна поредица за деца.

2) Каква е суперсилата на твоите герои?
Имам двама супер герои в моята поредица „Туй-Онуй“ – Вещицата Звездна, която… хъм, не мога да кажа какво прави, защото ще издам края на първата приказка… Всъщност моите герои се грижат за всичко около нас – да се случва. Във втората приказка важен герой е „Тъмния“, който е толкова силен, че успява да открадне всички звездички по света! Героите ми имат суперсилата да разкриват страната на фантазията пред най-малките почитатели на книгата.

3) Защо книги за деца?
Защото мисля като дете! Или поне защото не съм забравила как мислех, когато бях дете, и не ми е нужно да се опитвам да отгатвам „как мислят децата?“. Просто си спомням и правя това, което винаги съм искала от малка!

4) Какво искаш читателите да запомнят от твоите книги?
Че не всичко е такова, каквото ни „учат“ възрастните, че е. Светът е изненадващо място и може да бъде интересно и забавно приключение, ако не го слагаме в рамки.

С две думи – всичко е възможно! Както е казал Айнщайн: „Въображението е по-важно от знанието!“

Очакваме ви тази вечер от 18,30 ч. на щанд Б19 на левия полуетаж в НДК. Ще излъчваме срещата и на живо в нашата Facebook страница, но единственият шанс да получите автограф от Мая Бочева е да бъдете на място с нас.