fb
НовиниПо света

Предстоят тежки времена за украинското книгоиздаване

2 мин.

Автор: Eugene Gerden за Publishing Perspectives

Библиотеката, организирана от протестиращите в Киев

Библиотеката, организирана от протестиращите в Киев

Украинското правителство обмисля премахването на съществуващите данъчни облекчения и други преференции в книгоиздателския сектор, за да увеличи размера на постъпващите в държавната хазна приходи.

Ако тези мерки бъдат одобрени, украинските издатели вероятно ще изгубят привилегиите си при внасянето на данък добавена стойност и данък върху печалбата. Към това най-вероятно ще бъде прибавено и спирането на планираната по-рано подкрепа за отварянето на нови книжарници в страната – в момента те наброяват около 600 в цялата страна и обслужват население от приблизително 46 млн. души. Правителството вероятно повече няма да може, както досега, да дава субсидии или да поема част от лихвите върху банковите заеми, изтеглени от украинските книгоиздатели.

Неясно е и дали новото правителство ще спази поетия от предишната власт анганжимент да осигури 20 млн. долара за кампании за насърчаване на книгите и четенето в страната.

Виктор Круглов, издателство Ранок

Виктор Круглов, издателство Ранок

В същото време в няколко от водещите украински издателства се надигат критични гласове. Виктор Круглов, главен редактор на издателство „Ранок“, заявява открито, че подобни мерки няма да имат търсения ефект: „Не вярваме, че държавния бюджет ще се обогати кой знае колко от подобни действия. Обемът на публикувани и на украински, и на руски език книги в Украйна е толкова малък, че приходите за държавата ще бъдат незначителни. Вместо това последствията от подобно решение ще бъдат катастрофални за цялата страна.“.  Круглов допълва още, че премахването на което и да е от данъчните облекчения ще доведе до рязко повишаване (може би дори двойно) на цените на книгите в Украйна.

Според него близо 80% от вътрешния пазар на книги – приблизително 47 млн. бройки на година – е зает от рускоезични издания. Вероятно обаче, поради продължаващото напрежение между Русия и Украйна, това скоро ще се промени.

Малко преди смяната на властта, украинският парламент проведе поредица от едновременни действия, въвеждащи митнически такси за вноса на чужди книги в Украйна и отмяната на митата за износа на украински издания в чужбина. Това предложение бе внесено в парламента от Олег Тягнибок, лидер на патия „Свобода“ и знакова фигура от протестите в Киев.

Превод: Милена Ташева