fb
Ревюта

“Температура на думите”, или как децата учат български, докато играят

2 мин.
Temperaturata na dumite - Yanitsa Marinova

Temperaturata na dumite - Yanitsa Marinova„Температура на думите” е авторски проект на младата Яница Маринова, чиято цел е да обучава децата на български език под формата на игра като използва сугестопедичния метод. Комплектът съдържа:

– малка книжка със стихове на самата Яница, посветени на четирите сезона, различните части на речта и техните свойства;

– карти с буквите от азбуката, както и карти с комбинации сезон-част на речта (напр. лято-съществително, есен-глагол);

– пътеводител на родителя и учителя с указания и идеи за различни варианти за разиграване на книжката в зависимост от възрастта, езиковото ниво и броя на децата (отборни или индивидуални игри).

Различните варианти на игри са подходящи за деца в предучилищна възраст и ученици в трети-четвърти клас. Освен научаване и упражняване на азбуката, частите на речта, връзка дума-част на речта-приложение, книгата-игра развива и двигателната култура (някои задачи по време на игра се изпълняват с подскоци или тичане), спомага за работа в екип и развиването на концентрация. Не на последно място е и много забавно! С моите деца (5 г. и 8 г.) разиграхме варианта, в който всяко дете тегли карта с буква и изброява думи, започващи с тази буква. Направихме играта по-атрактивна, като отиването до картите ставаше с подскоци, а аз подсказвах подходящи думи на по-малкото.

Проектът “Температура на думите” е иновативен, а за подготовката и отпечатването на комплекта се е погрижила самата Яница. Вероятно по тази причина са останали за изчистване детайли, които са в компетенцията на редактор и коректор. Идеята е наистина чудесна, работеща и необходима и с подходяща подкрепа комплектът може да се направи по-атрактивен като оформление, а проектът да се разшири с още книги за обучение в други области, каквато е и идеята на Яница.

Повече за книгата-игра “Температура на думите” можете да научите от сайта й, откъдето можете и да я поръчате, ако решите да подкрепите авторката и нейните усилия да помогне на децата да учат лесно, докато играят.

Яница Маринова ни впечатли с ентисуазма си, затова скоро очаквайте интервю с нея, както и нейния разказ за сугестопедията и ученето чрез игра.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.