fb
Ревюта

„Тежестта на скафандъра. Да избереш себе си“, когато господарите ги няма

2 мин.

„Тежестта на скафандъра. Да избереш себе си“ (изд. „Enthusiast“) е сборник с два романа на Любен Дилов, в които философските въпроси и критиката към обществото се смесват с ироничната дистанция и чувството за хумор на автора.

Действието в „Тежестта на скафандъра“ се развива в бъдещето. Някъде в необятния Космос са засечени следи от цивилизация и хората изпращат неколцина мъже и техните психороботи, които да осъществят първия контакт. Целта им е да изучат съществата и планетата, без да им навредят.

Разказът се води от младия лекар на екипажа, който е разкъсван от философски размисли, вътрешни борби и съмнения.

Основните въпроси, над които разсъждава (трябва да се отбележи, че докторът не знае нищо за Земята от собствен опит, защото е роден по време на самото пътуване) са дилемите на първия контакт – как е най-правилно да се осъществи, кога може да е натрапен, до какви последици би довел. Впоследствие докторът достига до редица прозрения за същността на човешката природа – за различията между хората и непроменливите характеристики на човешките инстинкти.

Земляните достигат целта и трябва да преодолеят редица перипетии, сред които и натрапчивото желание за самоубийство, но контактът все пак е осъществен.

Какво разбират от срещата с извънземния живот? Че господарите са поробили планетата за добро. Че господарите ги няма.

Краят остава отворен, а на уважаемия читател е позволено сам да направи изводите си.

В центъра на „Да избереш себе си“ пък е „борбата“ на човека да спаси човешкото в себе си насред екстремни обстоятелства. Болестта, която може да се разглежда като метафора на съвременния свят, принуждава главния герой да търси алтернативни начини да запази себе си, след като тялото му го изоставя.

Мозъкът му се превръща в господар на супер робот и докато постепенно влиза във владение на новото си тяло, с него се случват редица трансформации. В началото не притежава усещане как е разположен в пространството, но все пак може да мисли и главните въпроси, които го вълнуват са: какво съм аз и защо съм аз?

Когато сензорите му се включват, започва да вижда неща, които са невидими за хората, както и да разбира материята по различен начин. С придобиването на двигателни функции у героя се пробужда и осъзнаването на цялата мощ и властта, с които разполага, а те на свой ред отключват злобата, отвращението и снизхождението към човешкия род.

Препоръчвам „Тежестта на скафандъра. Да избереш себе си“ на почитателите на философската научна фантастика, които обичат на пътуват в различни светове и измерения, където обаче сюжетът всъщност е повод за дискусия върху човека и човешкото.