fb
БългарияНовини

The Book Club Sofia показва живота зад щанда на книжарницата

3 мин.

Работата в книжарница, ограден от стотици книги, е сред любимите кариерни фантазии на много запалени читатели. Романи като „Книжарничката на острова”, „Книжарницата” и „Изповедите на един книжар”, допринасят за романтизирането на професията, а прекрасни колекции като „Влиза един човек в книжарницата” добавят и щипка хумор към образа ѝ. Но какво всъщност означава да бъдеш книжар? На този въпрос ще отговорят деветимата книжари, които ще вземат участие в най-новия проект на The Book Club Sofia – „Попитай книжаря”.

„Попитай книжаря” следва успешния модел на „Независимите жени четат”, предизвиквайки книжарите да споделят любими четива, забавни истории от кариерата им и спомени за това как са открили своето призвание. Участие ще вземат представители както на големи вериги, така и на малки, бутикови и антикварни книжарници. 

„Книжарите са мост към културата. Благодарение на тях всяка книга намира своя читател. През живота си сме срещали невероятни книжари, които ни разбират, вдъхновяват и не ни съдят по вкуса ни за книги. И именно заради тях, в сегашните дигитални времена, ние пазим любовта към книжарниците и вярваме, че нищо не може да замени контакта с тези тъкачи на магия. Кампанията „Попитай книжаря” е своеобразно писмо, с което искаме да изкажем благодарност и уважение към професията на книжаря”, споделя Вероника Стефанова за вдъхновението зад инициативата. 

Кратките видео интервюта са дело на Георги Сарафов, който засне кампанията в New Editions Studio със специалното участие на медийния специалист Лора Боянова, и ще бъдат споделяни в Youtube, Instagram и Facebook профилите на The Book Club Sofia. 

„Литературата е мисия, надхвърляща рамките на общоприетото, даваща възможност на читателя за развитие във всеки план, било то физически, ментален или духовен. Чувството и идеята за мисия, дава смисъл на това, което правим и ние с Вероника. Търсим мисията във всичко, което презентираме пред нашата аудитория и нашите членове, като започнем от книгите, които избираме за водеща книга на месеца, посланието, което те оставят, и темите, които отварят, и стигнем до кампаниите, които правим. Така се роди и идеята за „Попитай книжаря“, споделя Даниела Марчева.

Даниела и Вероника основават The Book Club Sofia преди две години и половина. Водени са от собствената си любов към книгите и общото желание да споделят магията на изкуството, литературата и културата. Освен кампанията „Независимите жени четат”, те са и създатели на „Фестивал на авторите” – онлайн формат, представящ поредица от срещи с български автори. 

Научете повече за читателските навици на Вероника и Даниела от техните интервюта за рубриката ни „Как четеш”. 

Първи епизод от кампанията с участието на Анна Хаджимишева можете да видите тук: