fb
БългарияНовини

The Book Club Sofia представя нежните читателски лица

3 мин.

The Book Club Sofia – читателски клуб, който събира хора с различни професии и интерес към четенето, организира кампания “Независимите жени четат” в месеца на жената. 

Създателите на клуба Вероника Стефанова и Даниела Марчева обединяват усилия с режисьора Георги Сарафов, за да създадат поредица видеа, представящи жени лидери в своите професии и тяхната любов към книгите. Заснетите в New Edition Studios видео визитки разказват за любими книги и читателски навици. 

„За нас този проект е много личен, тъй като е израз на главната цел, с която отворихме The Book Club Sofia за широката аудитория, а именно – да създадем общност, която опровергава изцяло мита, че в България няма четящи, мислещи хора, хора, които градят своето собствено бъдеще. Такива има много и те са жадни да споделят любовта си към книгите. В месеца на жената решихме да излезем извън сянката на социалните медии и да покажем, че тези хора не са мит, а наистина съществуват”, споделя Даниела Марчева. 

Участие в поредицата ще вземат жени от различни професионални сфери – от генетик и микробиолог, през журналист, блогър и графичен дизайнер до финансист и счетоводител.

“Скоро прочетох един прекрасен цитат от Джанет Чарлс – “отнасях се скептично към сродните души, но лесно можех да повярвам в сродните книжни души – две създания, обвързани от страстта си към четенето”, за да осъзная, че винаги съм вярвала в това. The Book Club Sofia събира сродни читателски души, а аз съм щастлива да бъда част от независимите четящи жени”, споделя Теди Рафаилова за участието си в поредицата.

“Със своята кампания “Независимите жени четат” искаме да изразим и благодарност към момичетата от нашия клуб, без които той нямаше да е това, което е. Да, за книгите трябва да се говори, но хората са тези, които им вдъхват живот. За нас са вдъхновение ежемесечните срещи, които ни дават толкова повече от нови книги за четене. Нямаме търпение да ви запознаем с духа, който стои зад The Book Club Sofia“, допълва Вероника Стефанова.

Кратките филми от кампанията “Независимите жени четат” ще бъдат публикувани в Instagram и YouTube

Вижте и първото видео от поредицата:

Даниела и Вероника основават The Book Club Sofia преди две години. Водени са от собствената си любов към книгите и общото желание да споделят магията на изкуството, литературата и културата. Днес клубът има седемдесет активни членове и ежемесечни сбирки, а преди седмици отпразнува и първите си 4 хиляди последователи в Instagram. „Темите ни на разговор включват не само книги, а също обществен живот, култура, изкуство, различни идеи, но нещото, което ни сплотява най-много, е, че се подкрепяме взаимно и така градим не само клуб, а семейство“, споделят Вероника и Даниела. Сред любимите четива в клуба през февруари са “Смокинята” от Горан Войнович (изд. ICU) и  „W“ (изд. “Изток-Запад”) на Игор Щикс, а през март читателите ще споделят впечатленията си за „Правек и други времена“ (изд. ICU) от Олга Токарчук.

[ + ]