fb
Книги и киноСпециални

Когато Хари Потър отиде в Нарния, се ражда „Колеж за магьосници“

3 мин.

На The Magicians попаднах случайно, докато си търсех нещо ново и различно за гледане. Вече бях чела „Колеж за магьосници“ (изд. „Софтпрес“) на Лев Гросман и подходих към сериала с недоверието, което изпитвам към всяка една екранизация на книга, без значение дали е за малкия, или за големия екран. Когато го започнах, бяха излезли само четири епизода. Изгледах ги на един дъх и нямах търпение за още.

Спомням си, че още когато четях романа, се почувствах привлечена към света, който Гросман гради, но и твърде много ми напомняше на поредицата за Хари Потър и това остави по-скоро негативно впечатление у мен. Все пак нямах търпение да прочета и другите две книги от трилогията, но уви, оказа се, че не са преведени на български.

Сериалът ме остави със съвсем различно впечатление и не усетих приликите с Хари Потър, дори да ги е имало. Екранизацията е изключително добре направена и се усеща, че екипът е вложил много мисъл и усилия в създаването на отличен продукт. Фактът, че има малки разминавания със сюжета на романа, не прави екранизацията по-лоша, а точно обратното. Сценаристите са свършили прекрасна работа с дребните детайли и с промените, с които са направили историята по-интересна и непредсказуема от тази, описан в трилогията на Лев Гросман.

Сериалът разказва историята на Куентин Колдуотър, който вече завършва гимназията, но все още вярва в магията и мечтае някой ден да отиде във Филория – измислена страна от поредица детски книжки. Най-добрата му приятелка Джулия вече не споделя тази му страст. Един ден обаче двамата независимо един от друг попадат на приемен изпит за колежа по магия „Брейкбилс“ и момичето е готова на всичко да задържи вълшебството в живота си, дори след като я късат на изпита, а Куентин е приет. В този момент пътищата им се разделят само за да се пресекат отново.

В „Брейбилс“ Куентин среща нови приятели и забравя за Джулия, потопен в света на магията, но щастието му не трае дълго. Могъщ враг заплашва училището и всичките му близки.

И докато в книгите историята е представена в доста по-меки краски, сериалът ни представя една различна реалност, много по-близка до нашата, макар и фантастична. The Magicians не създава илюзията, че накрая всичко ще има щастлив завършек. Героите срещат трудност след трудност и научават урок след урок. Те се сблъскват с истинската си същност, не харесват хората, в които са се превърнали, борят се със зъби и нокти за това, за което мечтаят, и пак не успяват да го постигнат. Превръщат се в злодеи, изпадат в нервни кризи, убиват и биват убити.

Сериалът те кара да се потопиш изцяло в света на „Брейкбилс“ и изведнъж съществуването на магията не ти се струва толкова налудничаво. Чудиш се дали няма да изгубиш себе си, страхуваш се да се влюбиш, защото може да те сподели същата съдба като героите. Същевременно се радваш с тях, обичаш с тях, чувстваш се удовлетворен, когато устоят на импулса да постъпят грешно.

The Magicians определено не е някое леко сериалче, с което да си починеш, но е докосващ и увлекателен и определено няма да съжалявате, ако му отделите няколко часа.

Изображение на публикацията: ANon Craft