fb
Без категорияРевюта

„The Walls Around Us“ – призрачен роман за чудовищата около и вътре в нас

3 мин.

walls-around-us, nova ren sumaТова, което винаги съм харесвала в романите на Нова Рен Сума (Imaginary Girls, 17&Gone), е умелото преплитане на реално и свръхестествено и загадъчно-мрачната атмосфера на несигурност и плашещи възможности, които тази комбинация придава на книгите й. Свръхестественото никога не е натрапено или дори пряко заявено в романите й – обикновено може да се припише на въображението или болестта на разказвача, който е винаги ненадежден по една или друга причина. Така че след отгръщането на последната страница читателят е оставен с куп въпроси и задачата сам да прецени доколко мистичното е имало пръст в историята изобщо.

В най-новата си книга, „Стените около нас“ (2015, Algonquin), обаче Сума прави крачка напред и си позволява да нарече нещата с истинските им имена. Освен мрачната атмосфера и ненадеждните разказвачи, за които вече споменах, в романа са налице и както винаги завладяващата поетична проза на американката, ярките й героини (най-вече млади момичета – несигурни, гнили отвътре, разяждани от вина, завист и съмнения или пък надарени с почти неземни качества като Руби от „Imaginary Girls“ и Ори от „The Walls Around Us“) и поглъщащата история, която остава в мислите ти дълго след като си я дочел.

„Стените около нас“ е паранормален психотрилър за млади читатели. Разказ както за вината, която носим дълбоко в себе си, така и за невинността, която можем да открием на най-неочаквани места. Книга за това докъде може да ни отведе отчаянието, завистта и дълго таеният гняв в съчетание с насилието на околните. За това, че понякога виновните изглеждат невинни и обратно – и какво се случва, когато ги преценим погрешно.

В „Стените около нас“ Сума е заложила не на един, а на двама ненадеждни разказвачи в лицето на Амбър Смит и Вайълет Дюмонт – две момичета на прага на съзряването, които едва ли биха могли да обитават по-различни светове: този на малолетните престъпници и на балерините. Светове, които въпреки различията си в някои отношения са плашещо подобни.

На пръв поглед нищо не свързва Амбър и Вий – при нормални обстоятелства двете навярно никога не биха се срещнали. Връзката помежду им е трето момиче: най-добрата приятелка на Вайълет – Ориана Спиърлинг, позната в медиите като Кървавата балерина, която по една случайност е и последното попълнение в строго охранявания център за малолетни престъпници „Аврора Хилс“ и новата съкилийничка на Амбър. Макар че закоравелите обитатели на „Аврора Хилс“ очакват новопристигналото момиче да е кръвожадно и опасно, бързо става ясно, че хладнокръвната убийца от новините е само едно тъжно хлапе, което за изненада на всички умее да вижда красивото и доброто във всичко и всички – дори у самите тях.

През погледа на самовлюбената балерина Вий и мълчаливата затворничка Амбър виждаме отделни късчета от историята на Ори – парчета от пъзел, които се напасват в края на книгата, за да се получи един задоволителен и доста призрачен финал.

Макар да е писана за млади читатели, „The Walls Around Us“ не ми се струва подходяща за тийнейджъри под 15 години, но пък със сигурност ще допадне на хора, отдавна преминали пубертета, които си падат по мрачни четива извън хорър жанра. Стига да не се стреснат от лейбъла „YA роман“, разбира се.

Автор: Боряна Стоянова