fb
Ревюта

„Повратната точка“: добрата идея като болест

2 мин.
tipping point

tipping pointДопреди седмица тази книга беше просто „препоръчана от Крис“. Когато я започнах, се превърна в кандидат за титлата „най-великата книга, която съм чел досега“. Днес не съм докрай сигурен дали заслужава до края си да е на тази позиция, но със сигурност влезе в личния ми Топ 3. Защото „Повратната точка“ има точно това, от което един човек има нужда, за да бъде наясно със себе си за това какъв бизнес иска да прави и дали е в състояние да намери правилния път за неговото развитие.

Няма да си кривя душата, че книгата започва шеметно, но към края става доста досадна. Но ако човек я разглежда като дипломна работа, това не звучи крайно зле – страхотен анализ на епидемиите като средство за разпространение на болести и идеи, после за различните типове хора, които биха могли да ви помогнат да разпространите идеята си, за различните характеристики на идеите и… тогава се стига до скучната, практическа част с казусите и полевите изследвания.

Книгата на Гладуел, който освен книги пише и за списание The New Yorker, обаче наистина е задължителна в библиотеката на всеки start-up мечтател. Просто защото е в състояние да промени мисленето – насочва към по-добро вглеждане към хората, с които общуваме, към силните и слаби качества на самите нас. И съм сигурен, че е в състояние да покаже на всеки, ако идеята му няма как да бъде осъществена в даден контекст. Точно така, контекстът, в който се развива идеята, е най-важното според Гладуел. Така че наистина внимавайте.

Колкото и странно да е и да не съвпада с това, което съм казвал преди, такива книги трябва да бъдат препоръчвани в университета. Защото това не е поредният самоучител, а истински учебник с истински примери, анализи и дълбока изследователска и подготвителна работа. Вътре има примери от модната индустрия, от телевизията и развлекателната индустрия, от образованието, дори примери за справяне с престъпността в големи американски градове.

Ето и кратко указание за това как да разберете книгата най-добре (за съжаление първо ще трябва да разбирате английски). А може да гледате и на него като тийзър :)