fb
10, които...Специални

13 концепции за успех от Малкълм Гладуел

3 мин.
Malkalm Gladuel

Критикуван и аплодиран за теориите си, Малкълм Гладуел без съмнение успя да насочи прожекторите към себе си през последното десетилетие. Първите му два бестселъра „Повратна точка“ и „Проблясък“ го запратиха директно в стотицата на Time за най-влиятелните личности през 2005, а „Изключителните“ остави следа в историята със своята теория 10 000 часа.

С какво обаче колумнистът на New Yorker заслужи успеха си? От Business Insider сентезираха 13 невероятни концепции, скрити зад страниците на трите книги, за да опитат да дадат отговор на този въпрос.

Повратна точка:

tipping point1. Законът на малцинството

За да превърнеш една идея в епидемична, трябва да изследваш малките, но съществени промени в мисленето на масите, както и тези, които успяват да им ги внедрят.

2. Свързващото звено

Хората с необикновена харизма обикновено са изключително социални, самоуверени, активни и кипящ от ентусиазъм. Те предизвикват любопитство със свойствения си характер, който им позволява да се докосват до много и различни светове.

3. Компетентните

Те са енциклопедия на актуалното познание, която изригва като вулкан, докато останалите с готовност се оставят да бъдат залети от информационната лава.

4. „На краставичар краставици…“

Тези продавачи са толкова убедителни, защото притежават обаяние, ангажирани са с работата си и умеят да говорят добре пред определена публика.

5. Факторът „Прилепчивост“

Защо от някои идеи просто не можем да се отлепим? Има специфични начини за поднасяне на посланието така, че да разпери пипала до най-много хора.

6. Контекстът

Заобикалящата среда насочва човек плавно, но с голяма сила.

„Проблясък“:

Probliasak Malkalm Gladuel1. Спонтанните решения

Имаме способността да претегляме везните дори когато поставяме малко опит върху тях. В преинаситения ни с информация свят идеята е съществена, а спонтанните решения са понякога дори по-добри от внимателно обмислените.

2. Твърде много информация – по-лошо от твърде малко

Когато човек сам трябва да изсмуква есенцията, концентрацията и шансът за успех са под въпрос. Често имаме склонността да отсяваме информацията, която подкрепя вече създаденото ни мнение.

3. Първото впечатление

Тъй като първото впечатление се основава на преживяването и средата, то може да се промени заедно със заобикалящите фактори.

4. Четене на мисли

Гладуел предлага система за разкодиране на мимиките и жестовете – несъзнателните сигнали, които издават мислите на събеседника.

„Изключителните“:

Izkluchitelnite malkalm gladuel1. Талантът е едно, късметът – друго

„Най-голямото недоразумение за успеха е, че го постигаме единствено заради уменията, амбициите, енергията и здравата работа.“ Според Гладуел по-успешни са родените през първите четири месеца на годината, защото са се развили повече от връстниците си.

2. Правилото за 10 000 часа

Една от най-цитираните концепции на автора, според която чисто и просто, за да станеш най-добрият в дадена област, трябва да й посветиш 10 000 часа.

3. Интелектът не стига

Ако сте гений, израснал в потискаща среда и семейство, което не го подкрепя, шансът да блеснете като следващия Айнщайн е много малко вероятен.