fb
НовиниПо света

Томас Харис се завръща с нов роман 13 години след „Ханибал Лектър: Зараждането на злото“

2 мин.

Повече от десетилетие след последната си издадена книга американският автор Томас Харис, създал едно от най-култовите чудовища в литературата – изтънчения канибал Ханибал Лектър, ще публикува нов роман, научаваме от The Guardian. От издателство William Heinemann обявиха, че световната премиера на все още неозаглавената книга е насрочена за 21 май 2019 г., но уточняват, че историята ще бъде самостоятелна и няма да включва образа на знаменития психопат.

Читателите очакват творбата още от 2004 г., когато Харис сключи сделка за написване на две книги срещу осемцифрена сума. След излизането на „Ханибал Лектър: Зараждането на злото“ (изд. „Colibri“) през 2006 г. обаче така и не бяха разкрити подробности за следващото заглавие.

Издателят Джейсън Артър коментира:

Не изпитвам абсолютно никакво съмнение, че Томас Харис остава един от най-забележителните автори от последните четири десетилетия и че публикуването на първия му роман от тринайсет години насам и първия, който не е свързан с Ханибал, от четиресет години насам, ще бъде важно издателско събитие.

Единствената досегашна книга на Харис без участието на Ханибал Лектър е дебютният му трилър „Черна неделя“. Следващите му четири романа – „Червения дракон“, „Мълчанието на агнетата“, „Ханибал“ и „Ханибал Лектър: Зараждането на злото“, разказват историята на „едно от най-великите измислени чудовища на нашето време“, по думи на Стивън Кинг. 

Въпреки звездния си статус в литературните среди Харис страни от светлината на прожекторите и не дава интервюта. Ето защо лаконичността на изявлението му, че е „много доволен“ от обявяването на новата му книга, не изненадва.

Снимка на публикацията: Robin Hill