fb
Ревюта

Треска за лалета, любов и безсмъртие

3 мин.
treska-za-laleta

„Треска за лалета“ от Дебора Могак (изд. „Ciela“) ни пренася в седемнадесетото столетие – златния век на Холандия. Това е времето, в което Нидерландската източноиндийска компания държи монопола върху търговията с Азия. Вносът на екзотични подправки, чай и кафе процъфтява.

Действието в романа се развива през 1636 г. Богатият и възрастен търговец Корнелис е женен за младата и красива София. Загубил първата си съпруга и деца, той отчаяно копнее за наследник, който да обезсмърти името му. В опит да замести празнотата от липсата на дете, той наема художника Ян ван Лоос (реална историческа личност, за която може да прочете повече в края на романа) да нарисува портрет на него и младата му съпруга. Защото изкуството е вечно и дори когато красотата на София ще бъде само спомен, тя ще живее вечно в картината.

Съвсем очаквано, София и Ян се влюбват безумно и безпаметно един в друг. Те се поддават на чувствата си и започват афера. В опит да осъществяват бъдещето си щастие, двамата изграждат план, основан на покупката и препродажбата на луковици на лалета. А в онази епоха те са много скъпи. В плановете по съвсем неочакван начин се намесва и прислужницата Мария, която забременява от любимия си. Мрежата от лъжи нараства и довежда до неочакван край.

В романа се редуват гледните точки на Корнелис, Ян, София, Мария и още няколко герои. Самите глави са съвсем кратки, което е пряк аналог с картините от онзи период, запечатали конкретен момент от ежедневието на холандците. Виждаме един миг, за чиито предистория и продължение можем само да гадаем. Но този миг ще живее вечно, обезсмъртен от таланта на холандските художници.

„Треска за лалета“ задава някои морални и философски въпроси за безсмъртието, вярата в Бог, греха и изкуплението. Добри и лоши герои няма. Корнелис искрено обича младата си съпруга и е готов да изпълни всичките й желания. Самата София е разкъсвана между любовта и чувството за вина. Ян за първи път изпитва подобни чувства. Мария и нейният любим пък откриват истинската и искрена отдаденост. Всеки герой извървява своя път и намира своебразно изкупление.

„Треска за лалета“ е история за онази луда, опияняваща любов, която те обзема напълно и те прави неспособен да мислиш за нищо друго, освен ръцете, целувките и ласките на любимия човек. Любов, която е толкова всепоглъщаща, че трудно може да наречеш градивна. Любов, която е изцяло сравнима с лудостта, обзела холандците, по лалетата и тяхната красота. Но това е също роман за изборите и вярата.

Интересен похват е избрала Дебора Могак, за да разкрие пред очите ни един исторически период, и все още се колебая къде е акцентът – любовта, треската за лалета или изкуството, но всички те се преплитат умело в творбата й. Съветвам ви да я прочетете и да прецените за себе си.

Прочетете и мнението на Христо в „Книголандия“.

Трейлър на нашумелия в момента филм можете да изгледате тук: