fb
БългарияНовини

Сценарист на турски сериали представи книга в България

1 мин.
kiremitci

kiremitciИзвестният турски писател Туна Киремитчи гостува в България от 9 до 12 септември. Той се срещна с читатели в Созопол, Бургас и Поморие, а в София имаше само среща с медиите. Киремитчи е познат у нас с романа си „Молитвите остават”, а освен това работи като сценарист на някои от популярните у нас турски сериали.

Туна Киремитчи е роден през 1973 г. Още като ученик в гимназията, той се увлича по писането и публикува първите си поеми в списание „Varl?k”. Първата му книга „Ayabakanlar” („Наблюдателите на луната”) е издадена през 1994 г. Три години по-късно той поделя първата награда на конкурса за млади поети на Балканите със сърбина Изет Сарялич. През 1998 г. на пазара излиза и втората му стихосбирка – „Akademi” („Академия”).

Киремитчи сподели пред медиите, че не познава добре българската литература, въпреки че майка му е родом от Пловдив, но се познава с Алек Попов.

Първият роман на Туна Киремидчи се появява през 2002 г. Книгата предизвика голям интерес и е определяна като едно от най-значимите литературни събития за годината. До края на 2005 г. излизат още четири заглавия, дело на младия турски автор.