fb
НовиниПо света

Туве Янсон с нова възпоменателна монета с общо разпространение

2 мин.
tuve janson

tuve janson monetaТрета възпоменателна монета с образа на Туве Янсон ще бъде емитирана във Финландия, съобщава сайтът coinsweekly.com. Монетата се емитира като част от отбелязването на 100 години от рождението на Туве Янсон през август 2014 г.

Новата монета с образа на известната писателка и илюстратор е с номинал 2 евро и ще бъде първата мемориална евро монета, изработена през 2014 година. През 2004 и по-рано през 2014 са изработвани колекционерски възпоменателни монети с образа на финландската авторка, но настоящата ще бъде първата, която ще влезе в общо разпространение с тираж от 1.5 мил. броя.

”Изключителна чест е че Туве получи 2 възпоменателни монети, а сега и тази специална монета от 2 евро. Този жест доказва, че Туве Янсон е уважаван и признат автор и художник без никакво съмнение. Това също е доказателство за разнообразното и широко отбелязване на 100-годишния й юбилей”, споделя София Янсон, племеница на Туве Янсон.

tuve janson monetaВъзпоменателните монети са законно разплащателно средство в цялата еврозона. Дизайнът е дело на Яри Лепист по автопортрет на Туве Янсон, като обратната страна е идентична със стандартните монети от 2 евро.

През 2014 се навършват 100 години от рождението на финландската писателка и художничка Туве Янсон. В рамките на цялата година във Финландия и по целия свят се провеждат различни събития, които отбелязват творчеството и живота на авторката.

На български Туве Янсон е известна най-вече с детската си поредица за Муминтролите. До края на годината се очаква в България да бъде издадена и пълната й биография от ИК Жанет 45.

Не пропускайте да прочетете повече за муминтролите в “Детски книги”, като и ревюто на сборниците с къси разкази “Пътуване с лек багаж” и „Куклената къща„.

Прочетете и материала за Туве Янсон в “Големите”.