fb
НовиниПо света

Творби на Селинджър – за първи път в електронен вариант

2 мин.

Източник: www.biography.com

13 август 2019 година е изключително важна дата за всички фенове на американския писател Джеръм Дейвид Селинджър. За първи път този вторник творби на талантливия автор ще бъдат публикувани под формата на електронни книги, съобщават The New York Times и The Guardian.

Става дума за Спасителят в ръжта“, „Девет разказа“ и двете новели за децата на измисленото семейство Глас – „Франи и Зуи“ и „По-горе билото, майстори/Сиймор, запознаване“.

Правата за британския пазар са поверени на британското издателство Penguin, а за американския – на Little, Brown.

Дълги години синът на Дж. Д. Селинджър – Мат Селинджър е против идеята произведенията на баща му да бъдат достъпни в електронен формат, а като причина изтъква, че баща му не харесва интернет. Веднъж Мат дори опитва да обясни на баща си какво е Facebook и писателят се ужасява от факта, че много хора споделят лична информация в интернет. Наскоро Мат признава:

Баща ми определено не искаше да издава електронни или аудиокниги.

Мат започва да обмисля дали да не даде съгласието си за издаване на книгите на баща си в електронен формат преди няколко години. Тогава той получава писмо от жена от Мичиган, в което тя споделя, че заради физически проблем ѝ е много трудно да чете книги на хартия. По-рано тази година, Мат пък посещава Китай и осъзнава колко много млади хора извън САЩ използват мобилни устройства, за да четат книги и приел, че електронните книги са единственият начин произведенията на баща му да стигнат до тези хора.

Селинджър умира преди близо 10 години, но последно публикува своя творба през 1965 година. В началото на тази година Мат разкрива в интервю за The Guardian, че значително количество неизвестни произведения на баща му ще бъдат публикувани в близките години. Двамата с Колийн О‘Нийл, вдовицата на автора, работят усилено по подготовката на почти целия материал, който Селинджър е създал след 1965 г., когато излиза разказът Hapworth 16, 1924.

Вижте още:

10 любими цитата от Дж. Д. Селинджър

15 неща, които не знаете за Селинджър

Непубликувани творби на Дж. Д. Селинджър ще бъдат издадени през следващите години

Снимка на публикацията: https://www.imdb.com

[ + ]