fb
@-книгиБуккросинг

Горска библиотека в Родопите привлича децата към четенето

2 мин.

Ученици от ОУ „Христо Ботев“ в с. Късак, община Доспат, участваха в поставянето на къщичка за книги в красивата местност „Водопада“ край селото. Инициатор на горската библиотека е Фикри Кехайов, който е родом от селото, а сега е студент по педагогика в Софийския университет.

Идеята му хрумва по време на една от лекциите, на която преподавателката говори за нестандартни и интригуващи подходи за насърчаване на интереса към книгите при децата, разказва самият Фикри пред БНР – Радио Пловдив. Той решава да направи горска библиотека заедно с учениците от училището в собственото си село.

По време на откриването те пренасят над 60 книги до библиотечката и поставят указателни табели към различни градове по света. Книгите са разпределени на три рафта, като има детски и юношески романи, романи за възрастни и научно-популярна литература.

Горска библиотека бе открита и в Копривщица в заслона „Хайдушки кладенец“ по идея на Елена Чумпова – жител на града, чието хоби е да събира стари книги и да им намира нов дом. Началото на библиотеката бе положено на празника на българска писменост и култура 24 май, когато в заслона бяха занесени първите книги от родни и чуждестранни автори. С дарения от личната си библиотека участва и Димана Ранкова.

Предстои да се обособят още такива библиотеки сред природата в заслон „Каравелова поляна“, връх Св. Георги, Джартазанова чешма, Хаджи Ненчова чешма, съобщава srednogorie.bg.

Очаквайте интервю с Фикри Кехайов, в което ще научим повече за горската библиотека и как ще се развива идеята в бъдеще!