fb
НовиниПо света

Уникална цифрова книжарница отвори врати в Париж

1 мин.

дигитална книжарница парижЕмблематичната парижка книжарница* на издателство PUF, разположена в близост до Сорбоната, отново отваря врати, като изненадва с уникална и иновативна концепция, съобщава thereadingroom.com

Новата книжарница на издателство Les Presses Universitaires de France (PUF) е изцяло дигитална, а книгите по рафтовете й не са за продан.

Но това не означава, че посетителите не могат да правят физически покупки. Магазинът разполага с устройство, наречено Espresso Book Machine, чрез което книгите се печатат специално за клиента. Процесът отнема само няколко минути, а клиентите могат да изпият чаша чай или кафе, докато изчакват поръчката си.

По думите на управителя на магазина Фредерик Мариот това е „първата изцяло цифрова книжарницата в Европа, в която се продават книги само по поръчка“. Във Франция има едва пет Espresso Book Machine и само една е на разположение на масовия читател.

В момента книжарницата е хит с 5 хил. заглавия от издателство PUF и 3 млн. заглавия от други издатели, които са на разположение благодарение на On Demand Books – компанията, която произвежда уникалните машини за отпечатване на книги по заявка.

* Les Presses Universitaires de France (PUF) е френски издателска къща с 95-годишна традиция и специализирана в хуманитарните и социални науки. През 1999 г. знаковата за парижани PUF книжарница на площад Sorbonne е затворена, което предизвика всеобщо недоволство.