fb
НовиниПо света

Урсула Ле Гуин: Моля ви, не купувайте книги от Amazon

2 мин.

Фентъзи легендата Урсула Ле Гуин помоли феновете си да не купуват книги от Amazon. В дългото есе „Дотук с Amazon и машината за бестселъри“, поместено в bookviewcafe.com, Ле Гуин пише:

Четимостта на много бестселъри е като ядливостта на фастфууда. Производителите и опаковката ни продават подсладени мазнини, на които да преживяваме и така свикваме да мислим, че това е храна. Amazon използва машина за бестселъри (каквато Оруел описва в „1984“ – б. прев.), за да ни продаде подсладени мазнини, на които да преживяваме и така свикваме да мислим, че това е литература.

Вярвам, че четенето на полуфабрикатна художествена литература разрушава вкуса, разваля моралното кръвно налягане и води ума до затлъстяване. За щастие, знам, че много човешки същества все още имат вродена съпротива срещу глупостите и вкус, вкоренен по-дълбоко, отколкото маркетингът може да достигне.

В последните години авторката на „Землемория“ често напада издателствата и онлайн гиганта Amazon в публичните си речи, включително и миналата година по време на връчването на престижната американска литературна награда National Book Award, с която тя бе отличена за цялостно творчество. Тогава Ле Гуин призова присъстващите в залата писатели, да си спомнят, че „Нашата награда обаче не е печалба.“

Мнението на Ле Гуин отразява страховете на много издатели. Въпреки че Hachette и Amazon приключиха публичните си сблъсъци, много автори и издателства все още изразяват безпокойството си за щетите, които корпорацията причинява на книгоиздаването и литературата. Може ли изкуството да е свободно и конкурентно, ако една единствена компания контролира толкова голям пазарен дял? Урсула Ле Гуин е категорична:

Всяка книга, купена от Amazon, е глас за култура без съдържание и задоволство.