fb
@-книгиЕ-книги

Amazon: Hachette отделят твърде малко от печалбата от е-книги за авторите

1 мин.

Спорът между голямото американско издателство Hachette и онлайн гиганта Amazon продължава. Този път ръкавицата е хвърлена от Amazon, които в публикация във форума на Kindle заявяват, че Hachette “споделя твърде малко от приходите си от продажбата на електронни книги с писателите”, съобщава сайтът thebookseller.com.

“Смятаме, че 35% от приходите трябва да отиват при авторите и 35% при Hachette, но в действителност ние пращаме 70% на издателя и те решават колко да дадат на писателя. Hachette отделя прекалено малък дял за своите автори, но това не е по наша вина”, казват от Amazon.

Своите 30 процента от продажбата на електронни издания Amazon смятат за реални, въпреки че по техни данни през 2010 г. са били принудени да приемат този процент, след като американските издателства изкуствено са завишили цената на е-книгите. “Ние нямахме проблем с нашия дял от печалбата, големият проблем  беше в покачващите се цени”, твърдят от компанията.

От Amazon заявят още, че цените на електронните книги са неоправдано високи, тъй като при тях разходите и загубите са сведени до минимум, а вторичен пазар липсва.

Противоречията започнаха през май в резултат на преговори за това дали Hachette трябва да плаща на Amazon за някои допълнителни услуги като бутони за предварителни поръчки, персонализирани препоръки за потребителите и др. Страна в корпоративната война взеха редица издатели, сред които Ричард Русо, Джеймс Патерсън, Стивън Кинг, Джон Гришам и др.