fb
НовиниПо света

Вал Макдърмид подкрепя нов закон в Шотландия, който гарантира дом за всеки

2 мин.

Шотландската писателка Вал Макдърмид обяви официално подкрепата си за кампанията на организацията Shelter Scotland, която цели да осигури легалното право на всеки жител на страната да има дом. Новината бе публикувана от издателство „Еднорог“, под чието лого досега са излезли 19 от романите на авторката.

Стартът на кампанията бе даден във вторник, на база проведена от YouGov анкета, която показа, че 88% от анкетираните считат, че всеки в Шотландия трябва да има законово право на сигурен дом на допустима цена. 76% от участниците са заявили подкрепата си за нов закон в тази посока.

Популярната авторка на психологически трилъри каза:

Домът е място, където спокойно можеш да бъдеш себе си. Където можеш да си почиваш, където можеш да изразиш себе си и където не усещаш никаква заплаха. Твърде много хора нямат тази привилегия. Ето защо аз подкрепям кампанията на Shelter Scotland.

Поддръжниците на кампанията ще организират протести в редица населени места в Шотландия през следващите месеци. Греъм Браун, директор на Shelter Scotland, заяви:

Прекалено много хора в Шотландия нямат достъп до основното човешко право да имат сигурен дом. Това е огромна грешка в 21 век, особено за една от най-богатите държави в света. В Шотландия има над 14 хиляди бездомни деца и близо 11 хиляди домакинства, които имат временно жилище.

 

Вал Макдърмид взе участие и в събитието по повод 50-годишнината от основаването на Shelter Scotland през февруари тази година, където също изказа подкрепата си за каузата:

Ако класифицирахме бездомността като болест, страната ни щеше да е в криза. Щеше да бъде водеща новина в емисиите всяка вечер. Заглавията на ежедневниците щяха да бъдат от рода на “Все още не е открит лек за смъртоносната болест”. Ако бездомността беше болест, щяхме да настояваме да бъде открит лек. 38 деца губят дома си всяка година. Представете си заболяване, което причинява сериозни хронични щети на цял един клас в началното училище всеки божи ден. Как можем да търпим това? Това обаче е положението в Шотландия днес.

Макдърмид е чест гост лектор по обществени въпроси в родната си Шотландия. Тя дори се върна да живее там след близо 40 години пребиваване като “чужденка” в Англия.

Можете да вземете книгите на Вал Макдърмид от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.

Откъс от романа „Потайни замисли“ от Вал Макдърмид ще откриете тук, а ревю за книгата – тук.

Снимка на публикацията: Фрейзър Райс