fb
@-книгиАудиокнигиБлоговеМнения

Вашите аудиокниги директно в Goodreads – защо не?

3 мин.

Експертът в сферата на дигиталните технологии в книжния бранш Майкъл Козловски ни представя мнението си за важното място на аудиокнигите, които сякаш остават в сянката на електронните. За постоянния ръст в продажбите на аудиокниги и защо Goodreads и Audible трябва да си взаимодействат по-ефективно четете в материала, публикуван в Good e-Reader с оригинално заглавие „Audible Needs to add GoodReads Integration“:

Goodreads е социална платформа, в която можете да създавате читателски клубове и да обсъждате с приятелите си книгите, които четете. Всички закупени от Amazon заглавия бързо и лесно се пренасят от вашия Kindle на Goodreads профила ви. Това удобство ви помага да следите по-добре книгите, които четете, и прогреса си.

Един от най-големите провали на Amazon и Goodreads е, че директното добавяне на аудиокниги, закупени от платформата за аудиосъдържание Audible, е невъзможно.

Amazon притежава и двете платформи (Goodreads и Audible), но големият акцент в областта на дигиталното съдържание в момента се поставя върху електронните книги. Смятам, че от Amazon не бива да подценяват добавянето на система за експортиране на аудиокниги от Audible, защото те са продукт, който се развива във възходяща посока през последните години.

Индустрията, занимаваща се с аудиокниги, е оценена на 2,8 милиарда долара в световен мащаб. Впечатляващите цифри се дължат най-вече на продажбите на нови заглавия, излезли през 2015 г.

43 000 аудиокниги са пуснати на пазара през миналата година, което е леко увеличение в сравнение с 36 000 заглавия през 2014 г. Но ръстът за 2015 г. е с повече от 50 процента, ако го съпоставим с 2013 г. и 20 000 произведени аудиокниги.

Според скорошен доклад на Американската асоциация на издателите изтегленото аудио има най-голям ръст през първите осем месеца на 2015 г. Броят на продадените аудиокниги се увеличава с 43,3% през август 2015 г в сравнение с август 2014 г. Общото годишно увеличение пък възлиза на 37,8%.

Audible отчитат по-голямата част от световните продажби на аудиокниги, повечето от които се осъществяват чрез техните приложения. Audible също имат споразумение за дългосрочно разпространение с Apple. Това означава, че всеки път, когато закупите аудио издание за iTunes или iBooks, съдържанието се осигурява от Audible.

Да се поддържа растежът на цифровата аудиоиндустрията е важно, а по-доброто взаимодействие между аудиокнигите и Goodreads е от съществено значение в тази насока. Надявам се, че Audible ще се възползват от съществуващия Goodreads API, за да бъде добавена възможността за експортиране на колекции, така че вашите приятели да могат да следят не само това, което четете, но и което слушате.

*Заглавието е на редакцията.