fb
Ревюта

„Вечерята“, която ще засити глада ти за добра литература

2 мин.

Херман Кох - ВечерятаКакво може да промени една вечеря? Колко ли може да се обърка за няколко си часа над изискана храна? Вероятно нищо. Освен ако нямаш тайни, крити толкова много време, защото са в състояние да разсипят животи…

„Вечерята“ (ИК „Колибри“) е от книгите душевадци, които те въртят на шиш, разкривайки детайл по детайл „причините за следствията“. И давайки ти малко по малко последствията от случили се някога събития, Херман Кох ти обяснява защо са такива героите му. А майсторството, с което изгражда образите им, ти доставя максимална наслада, ликвидирайки напълно досадното чувство за липса на какъвто и да било съспенс.

С главен герой безработен бивш учител, брат на бъдещия министър-председател и баща на обикновен тийнейджър, едва ли има какво толкова да се прочете. Магията обаче се крие в постепенното наслагване на фактите, при което в края на книгата няма да гледате на Паул по същия начин. Нито на съпругата му.

Разбира се, все нещо някога се е объркало и остава само да чакаме дали авторът ще ни поднесе подробностите с основното ястие, или чак с десерта. Ще се учудите обаче колко интересни размишления може да има един мъж на средна възраст, опитващ се да запази собственото си и на останалите разбиране за „щастливо семейство“.

Искрени аплодисменти за Херман Кох – няма игри с формата на романа, няма стилистични клопки и писателски трикове – има майсторство на писането. И животът такъв, какъвто преспокойно би могъл да се случи на всеки от нас. (И бонус – по книгата има нидерландски филм от миналата година, а австралийската актриса Кейт Бланшет ще режисира екранизацията на романа в холивудски вариант)

Аз вече се подготвям да чета следващата книга на Кох – „Вила с басейн“, която ще излезе в началото на ноември и ще бъде представена в София лично от автора. Ще разберете повече за гостуването на писателя съвсем скоро, а „Аз чета“ е медиен партньор на визитата му по покана на издателство „Колибри“.

Още ревюта за „Вечерята“ има при КропоткоСветльо Желев и Темз.