fb
БългарияНовини

Велизара Добрева е новият председател на Асоциация „Българска книга“

2 мин.

Изпълнителният директор на „Егмонт БългарияВелизара Добрева е новият председател на управителния съвет на Асоциация „Българска книга“, единственото обединение на книгоиздатели и книготърговци у нас. На провелото се във вторник годишно общо събрание на асоциацията членовете избраха нови състави на Управителния съвет и Контролния съвет.

Велизара Добрева има 26 години стаж в областта на книгоиздаването, като през последните 5 години е изпълнителен директор на „Егмонт България“ ЕАД. Завършила е Физически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Теоретична физика“ и MBA от университета Линкълн, Великобритания. Отличена е с голямата годишна награда на Егмонт „BEST INNOVATOR” за 2008 г. Тя ще наследи на поста управителя на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров, който бе начело на АБК от 2009 г. насам.

Управителният съвет на Асоциацията е с мандат от две години и включва петима души, като само един от тях е участвал и в предишния състав на ръководството. Освен Добрева, това са Галя Дянкова („Кибеа“), Димитър Илиев („Шамбала“), Мая Бобева („Клевър Бук“) и Таня Алмалех (Издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“). В състава на Контролният съвет влизат Венка Рагина („Унискорп“), Димитър Атанасов („Букохолик“) и Павлин Якимов („АМГ Пъблишинг“).

Сред взетите във вторник решения е и възстановяването на наградите за журналистически принос в статута на наградата „Рицар на книгата“, връчвана всяка година от АБК.

Асоциация „Българска книга“ обединява 120 фирми, които произвеждат над 90% от книжната продукция у нас. Организатор е на Софийския международен панаир на книгата, Софийския международен литературен фестивал, Пролетния базар на книгата, Алея на книгата в различни градове в страната, а също на националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“.

Очаквайте интервю с новия председател на АБК Велизара Добрева. Този петък ще можете да прочетете и ретроспекцията на изминалия мандат на управителния съвет, която Веселин Тодоров направи пред „Аз чета“.

През май Добрева беше гост на нашата съвместна поредица с Читалище.то „Издателите“, вижте целия разговор с нея: