fb
ПанаирътРепортажи

„Весел, гъделичкащ смях“ на Маргарит Минков донесе „Златен лъв“ на „Жанет 45“

2 мин.

„Жанет 45“ получи голямата награда „Златен лъв” за цялостен издателски проект за 2016 г. за детската книга „Весел, гъделичкащ смях“ от Маргарит Минков с художник Люба Халева. С журналистическия „Златен лъв“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес бе отличено издателство „Изток-Запад“.

Отличията „Златен лъв“ се връчват всяка година от Асоциация „Българска книга“ в две категории. Призът за най-добър издателски проект се определя от експертно жури, в чийто състав влизат художници, литературни критици, преводачи, полиграфисти. Втората категория отличава изданието с най-голяма обществена значимост през годината и се определя от журналистическо жури.

Наградата на „Жанет 45“ бе присъдена от жури в състав проф. Виктор Паунов, Дария Карапетрова, Емил Петков, Иво Панов, проф. Кирил Гогов, Милена Кирова, Младен Влашки за „оригинален синтез на текст и графично решение“. Другите две номинации в категорията са за Издателство Дамян Яков и „В полумрака на спомена“ от Михаил Белчев за „цялостен издателски проект и много добро полиграфическо изпълнение“, както и за ИК „Хермес“ за „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери за „предизвикателството в преиздаването на класически текст“.

Членът на УС на АБК Дамян Яков връчва отличието на Любен Козарев от "Изток-Запад"

Членът на УС на АБК Дамян Яков връчва отличието на Любен Козарев от „Изток-Запад“

Журналистическото жури в състав Андрей Захариев, Георги Ангелов, Дарина Анастасова, Светлана Дичева и Петко Тодоров присъди „Златен лъв“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес на издателство Издателство „Изток-Запад“. Наградата се връчи за цялостна издателска програма и значим принос към обществения и политически дебат в България чрез ценни издания от основополагащо значение за българската и новоевропейската култура.

Номинирани от журналистите са „Сиела“ за „Западноевропейската литература – том 9. и том 10“ от Симеон Хаджикосев за „впечатляващо представяне на епохата в българската култура – цялостен проект без аналог и в страните от Западна Европа“, издателство „Захарий Стоянов“ за „Лица и събития от моето време” от Симеон Радев за „възможността след отварянето на архивите, българските читатели да се срещат с истинския Симеон Радев“, издателство за поезия ДА – „Книга на ирониите и опрощенията“ от проф. Цочо Бояджиев, за „себеотрицанието и настървението на екипа, който прави възможен достъпа до качествена поезия, независимо от прозаичните невъзможности“.