fb
ИнтервютаНовини

Весела Славева: #ПрочетиМи – Лична поезия дава сцена на младите автори в Бургас

5 мин.

На 20 юни в Бургас за четвърти пореден път ще се проведе събитие, което дава поле за изява на вдъхновените поети у нас. Форматът #ПрочетиМи – Лична поезия вече се превръща в традиция. Досегашните му издания в партньорство с културен клуб HashtagSTUDIO са привлекли повече от 45 участници и над 200 зрители. Целта, която организаторите си поставят, е да предоставят сцена на младите пишещи хора и да запознаят публиката с творците и словото им. В рамките на формата тече и конкурс, при който чрез анонимно гласуване на публиката поетите могат да спечелят публикация в сборно издание.

Днес ще ви запознаем с главният създател на формата Весела Славева. Тя е от Бургас и скоро ще навърши 19 години. Завършва строителния техникум ПГСАГ „Кольо Фичето“ със специалност „Парково строителството и озеленяване“. Занимава се още с аранжиране на цветя и изработка на квилинг картички, организира събития, влиза в ролята на модел на фотографи и рекламира дрехи. Седем години тренира баскетбол, а сега просто „посещава фитнеса“. Работи постоянно като аниматор в детски център и на походи в планината.

Впечатлени от енергията и ентусиазма й, ние я потърсихме за кратко интервю, в което да ни разкрие повече за #ПрочетиМи и неговата мисия:

Весела Славева

Какво провокира интереса ви точно към поезията? Какъв е мотивът ви да инициирате формата?

Интересът ми към поезията бе провокиран на първо място от авторите, които изучавах в училище. Писането на поезия е изцяло основано на лични преживявания и стана каналът, по който ту изливам своите чувства, ту пресъздавам истории, плод на бляна ми. Създадох #ПрочетиМи, защото виждах как повечето конкурси се организират, така да се каже, „на тъмно“. В тях може да участват стотици хора, но накрая виждаме на сцена единствено победителите. Целта на нашето събитие е да даде изява на хората, които казват „драсвам по някой ред“ и не са се осмелили да споделят шедьоврите си, до тези, които дори вече са издали стихосбирка/и.

Събитието има конкурсен характер. Как избирате журито, различно ли е то за всяко издание, или е постоянно?

Да, събитието е с конкурсен характер, но журито ни е отскоро. В първите две събития, когато още се учехме в движение, разчитахме единствено на публиката. От #ПрочетиМи v.3 вече добавихме и гласът на журито –поети, издатели, вече спечелили участници и представители на културния клуб HashtagSTUDIO. Ние сме отворени към всички изявени творци и желаем да се докосват до непретенциозното ни събитие, затова винаги имаме разнообразие (комбинации от нови и стари членове, четирима души на брой). Тук благодаря на писателите Николай Фенерски и Яна Вълчева, които са неотлъчно на всяка поетична вечер, първо като участници, а впоследствие станаха и наше жури.

Как избирате кой да чете своя поезия? Ако има твърде много участници, имате ли варианти за регулация?

Желаещите да участват изпращат своите стихове на онлайн формата ни за записване, която обявяваме във всеки ивент. Там те отбелязват дали вече са участвали в #ПрочетиМи и кратка информация за тях – къде споделят стиховете си, артистичен псевдоним. Ние считаме, че не трябва да отегчаваме публиката, затова е хубаво да се вместим в някакво време. При наличие на голям интерес предимство имат хората, които не са излизали на сцената ни. Вариантът за регулация е този, не ни разбирайте погрешно – събитието има за цел да покаже колкото се може повече различни творци, а и винаги всички са добре дошли и за публика.

Очертава ли се някаква тенденция сред младите автори, които са участвали досега?

Не съм сигурна дали да го нарека тенденция или просто период, през който всички преминаваме на определена възраст. Най-активните участници са между 16 и 25 години, разбира се, имаме и на по-зряла възраст, но нас младите ни водят „емоционалните изблици“. Повечето пишат за настоящата си любов, за преживяванията с този човек, чувствата, които изпитват. Но имаме и онези, които залагат на чувството си за хумор и пародирането на обществото. Не липсват и участници, коитоосвен с писането си се изявяват и със съпровождащ инструмент, превръщайки творчеството си в запомняща се песен!

Тук вметвам, че до края на лятото ни предстои издаване на стихосбирката „#ПрочетиМи-лична поезия“ , която ще събере творбите на победителите от четирите събития. След нея ще започнем да посещаваме с участниците и други градове, където ще дадем сцена на още таланти и ще представим книгата. Всичко това се случва със съдействието на собственикът на мястото Иван Желязков, който даде сцената, разработи името и дигиталната част по събитието.

Включете се в събитието на 20 юни от 20:00 ч. в HashtagSTUDIO, ул. „Абоба“ 1 в Бургас.