fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Ревюта

„Винаги“ – роман за вторите шансове в живота и в любовта

4 мин.
Vinagi, Sara Dzhio

Vinagi, Sara Dzhio„Винаги“ (изд. „Хермес“) от Сара Джио е роман, който ме остави със смесени чувства. От една страна, го прочетох на един дъх – стилът е лек и приятен, а главната героиня е интелигентна и борбена жена. Същевременно обаче забелязах немалко слабости, които ме разочароваха и не очаквах от опитна авторка с редица наградени книги като Джио.

Действието във „Винаги“ е представено от гледната точки на Кайли – жена, която сякаш е постигнала всичко: успешна кариера, годеник мечта и финансова стабилност. След вечеря в скъп ресторант с бъдещия си съпруг Райън тя забелязва бездомник и решава да му даде остатъците от храната си. В този момент животът ѝ се преобръща – в бездомника репортерката разпознава Кейд, любовта на живота ѝ, който е изчезнал безследно преди десет години. Той е в окаяно състояние и, изглежда, е загубил паметта си. Само Кайли може да му помогне и да открие какво се е случило с него, но това може да навреди на връзката ѝ с Райън.

Сюжетът се развива в две линии – настоящето и миналото. Преди десет години Кейд е бил известен музикален продуцент и двамата с Кайли преживяват бурна, емоционална връзка на фона на музиката на деветдесетте. С времето обаче той затъва – има проблеми с алокохола, с бизнес партньора си, а и с Кайли, и един ден мистериозно изчезва. Атмосферата в тези глави ми допадна заради носталгията по една отминала епоха и музикалния свят на Сиатъл, който Джио успешно описва.

Впечатлих се, че романът разглежда темата за бездомничеството. Кайли усилено се бори със стереотипите, преследващи бездомниците – че са престъпници и паразити за обществото. Тя наблюдава как хората третират Кейд, когато видят дрехите и мръсния му вид. Не един и двама ѝ казват, че той е поредният непоправим случай, че както и да му се помогне, и той като всички останали просто ще се върне обратно на улицата.

Vinagi, Sara DzhioПодобни стереотипи са факт, който никой от нас не може да отрече. Историята на Джио, в която наблюдаваме пропадането на успешен бизнесмен, ме накара да се замисля колко лесно всъщност може да се преобърне животът ни и как не бива да поставяме хора в подобно положение под общ знаменател. Дори в работата си Кайли се стреми да интервюира бездомници именно с тази цел – да покаже на обществото как всеки човек, изпаднал в такова положение, има своя история и заслужава помощ и съчувствие.

За съжаление, „Винаги“ си остава типичен любовен роман, с клишетата и предсказуемите моменти, превърнали се почти в шаблон, от който малко автори излизат. Проблемите, които ми направиха впечатление тук, са свързани най-вече с повърхностното писане. На първо място, Кейд е бил известно, разпознаваемо лице, а приятелката му – журналистка. Не мога да повярвам, че той може да изчезне безследно, без да бъде забелязан от фенове или без Кайли да използва професионалните си умения, за да го намери. Още повече, че след като отново го открива, Кайли магически успява да изрови иновативна програма за бездомни, предлагаща стая, в която Кейд да отседне, разговори с терапевти и доктори – прекрасна, но крайно нереалистична идея.

Да, напълно разбирам, че „Винаги“ се придържа към жанра си, но това не е оправдание за Джио само да се докосва до сериозни проблеми, които впоследствие да разрешава за секунди. Ако беше задълбала още малко в психическото възстановяване на бездомниците, процеса на интеграцията им обратно в обществото и завръщането им към нормалния живот, книгата щеше да е много по-впечатляваща. Джио обаче не прави нищо подобно и се почувствах разочарована от начина, по който разплита драмите, заложени в завръзката. Типичния образ на уж идеалния годеник, с когото героинята просто не чувства тръпка, пък изобщо не искам да коментирам.

Ето защо препоръчвам книгата предимно на читателки, които си падат по романтичните истории. Вторият шанс и силата на истинската любов са теми, към които обичаме да се завръщаме, дори и да знаем, че сюжетът ще е предсказуем. Въпреки критиките ми „Винаги“ безспорно е увлекателен роман със страхотна главна героиня, която желае да промени света към добро, а преводът, редакцията и художественото оформление са чудесни!

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!