fb
БългарияНовини

#ВкъщиСъмИЧета: Александър Чобанов подготвя криминален роман

3 мин.

Криминален роман, базиран на реални събития от българската история, подготвя писателят и сценарист Александър Чобанов. За новото произведение, върху което работи, той разказа по време на онлайн срещата с директора на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца Силвия Врачовска. Чобанов е и шестият гост в кампанията #ВкъщиСъмИЧета, организирана от „Аз чета“.

Авторът разкри няколко детайла около новата си книга, но предпочете да остави голямата загадка за сюжета на читателите, докато не я завърши.

„Новият роман ми е много интересен, защото попаднах на теми от нашето близко минало, както и на едно много важно за България място, където са се случвали неприятни неща, за съжаление. Има сериозна криминална линия – двама полицаи разследват много заплетен случай, свързан с българската история и с конкретно място“, разкри Чобанов.

Именно четенето на криминални и приключенски романи, още в ученическите му години, са го вдъхновили да стане писател. И въпреки че се занимава с няколко изкуства едновременно, литературата си остава неговата първа и голяма любов. Според него тя е и тази, която е изиграла най-голяма роля в кариерата му.

„За всички изкуства, с които работя, влизам през входа, който ми отвори литературата. Колкото по-богат опит имаш в четенето и познаването на авторите, то имаш по-голям успех при писането на сценариите. Аз съм от музикантски род – дядо ми беше диригент в Смолян в Музикалния театър, баща ми – пианист, а чичо ми също е с музикално образование. Трябваше да стана цигулар, но не се получи. По стечение на обстоятелствата започнах да се занимавам с литература и съдбата ме срещна с Максим Ешкенази, който ми предложи да напиша сценарий за „Фортисимо“ и това много ми хареса. Изпитах една емоция и си спомних времето, когато бях малък и обикалях по премиери с баща ми и дядо ми. Така че входът ми към всички изкуства е един и същи – писането“, обясни авторът.

Докато работи по новите си проекти, писателят не спира да чете. Разлистил е вече първите страници от новата книга на Георги Господинов „Времеубежице“, а паралелно с нея е потопен и в света на „Кестеновия човек“ от Сьорен Свайструп.

Според Чобанов верният път към успеха е „да не изневеряваш на себе си, да се довериш на вътрешния си глас, да следваш мечтите си, да нямаш скрупули и притеснения, които ти налага обществото и времето“.

Това качество на свободния дух авторът открива и в любимия си литературен герой – Дон Кихот.

Цялата среща можете да гледате тук:

Александър Чобанов е писател и сценарист, роден в Смолян. Завършва специалност „Българска филология” в Югозападния университет. Започва да пише още като студент.

През 2008 година издава сборник с разкази „Колекция 18“, който печели голямата награда „Южна пролет“ за дебют на годината. През 2011 г. излиза втората му книга „Летен следобед“, а през 2013 г. първият му роман „Хлапета“. Следват още две книги – сборникът с разкази „Квантова градина“ (ИК „Хермес“) през 2015 г. и вторият му роман „Неотминало“ (ИК „Хермес“) от 2017 г.

Междувременно, Чобанов работи като сценарист на телевизионните сериали: „Под прикритие“, „Четвърта власт“, „Дървото на живота“, „Дяволското гърло“, а сред последните му успешни продукции е сериалът „Слънчев бряг“.

Сценарист е на детските концерти на Фортисимо Фамилия, а от 2017 г. е директор на „Фортисимо Фест“ – „Музика под звездите“.