fb
БългарияНовини

Владимир Зарев получи орден „Стара планина“

2 мин.

Писателят Владимир Зарев получи от президента Румен Радев най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ първа степен – за заслугите си в областта на културата и изкуството.

На церемонията този следобед в Президентството отличия получиха и още петима видни българи. Легендарният баскетболист Атанас Голомеев също получи орден „Стара планина“ първа степен за приноса му в областта на спорта. Акад. проф. Владимир Овчаров беше награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за принос в развитието на медицинската наука и образование в България. Орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен получиха акад.  проф. доктор на техническите науки Чавдар Руменин (за заслугите му в областта на науката) и вирусологът акад. проф. доктор на медицинските науки Ангел Гълъбов (за принос в сферата на образованието и науката). Известният треньор по борба Христо Мирянов беше удостоен с медал „За заслуга“ посмъртно за приноса си в областта на спорта. Отличието на известния треньор по борба е за принос в областта на спорта. Медалът бе приет от неговия син Георги Мирянов.

По време на церемонията президентът Румен Радев се обърна към наградените с думите:

Въпреки различните направления, в които работите, между вас има здрава и дълбока връзка – тя се изразява във вашето отговорно отношение към бъдещето на следващите поколения българи.

От името на наградените, благодарности изказа Владимир Зарев, който заяви:

Тези отличия ще ни задължават и в бъдеще да служим със знанието си, с безсънието и таланта си на България.

Какво трябва да знаем за Владимир Зарев:

Определян като съвременния български класик, Владимир Зарев е автор на 18 книги, единайсет от които са романи. Носител е на Националните литературни награди „Иван Вазов“ и „Елин Пелин“ и на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“. Романът му „Разруха“ се радва на невероятен успех и в немскоезичния свят.

Номиниран е за две от престижните европейски литературни награди и за него са публикувани над 40 възторжени рецензии. Епичната семейна сага „Битието“, „Изходът“, „Законът“ също е преведена на немски език и вече има две издания в Австрия и Германия. По мотиви от „Битието“ е заснет култовият телевизионен сериал „Дървото на живота“, а по романа „Разруха“ известният режисьор Петър Попзлатев засне игралния филм „Времето е наше“.

Последният му роман „Чудовището“ излезе на пазара през пролетта на 2019 година и вече е представен в над 10 града в страната.

Ето и няколко снимки от церемонията по връчването на държавното отличие:

Снимка: ИК „Хермес“