fb
От издателстватаСпециални

Владимир Зарев представя „Чудовището“ в Бургас, Варна и Сливен

3 мин.

След успешни премиери в София, Пловдив, Видин, Лом и Пазарджик, осъществени с медийната подкрепа на „Аз чета“, националното литературно турне на писателя Владимир Зарев продължава! Следващите му срещи с читатели ще се проведат в Бургас, Варна и Сливен.

Писателят ще представи новия си роман „Чудовището“ първо в Бургас на 26 юни (сряда) от 18:00 ч. в Книжарница „Хеликон“ (пл. „Тройката“ № 4). Морската столица пък ще посрещне автора на 27 юни (четвъртък) от 18:30 ч. в Книжарница „Хермес“ (бул. „Осми приморски полк“ №55). Обиколката ще завърши в Сливен на 28 юни (петък) от 17:00 ч. в зала „Май“ (бул. „Цар Освободител“ №1).

Редакторът на книгата и управител на издателство „Хермес“ – Стойо Вартоломеев, споделя за романа:

Когато четях ръкописа на Владимир Зарев, нещо в него ми напомни за „Страданията на младия Вертер“ от Гьоте – една емоционална и въздействаща книга. В „Чудовището“ също има много емоции. Заедно с това обаче, написаното често ме препращаше към „Записки от подземието“ на Достоевски. Тоест, към човека в неговата противоречивост и двуполюсност. От една страна, са симпатичните, красиви черти, които той носи в себе си, а от друга – онова „черно пространство“, което също съществува в него. В това отношение романът е много убедителен и аз смея да твърдя, като опитен литератор, че той носи елемент на класичност.

„Чудовището“ е силно емоционален и мъдър роман. За една красива и невъзможна любов, за времето и неговия безжалостен отпечатък, за надвисналата сянка на Чудовището, зад която наднича Забравата.

АВТОРЪТ

Владимир Зарев е роден през 1947 г. в София. Завършва българска филология в СУ „Климент Охридски“. От 1972 г. работи в елитното списание за българска и световна литература „Съвременник“, а от 1988 г. е негов главен редактор. Има 18 книги, единайсет от които са романи: „Денят на нетърпението“, „Битието“„Изходът“„Законът“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Лето 1850“„Светове“„Разруха“„Поп Богомил и съвършенството на страха“„Орлов мост“. Измежду тях особено място заема епичната семейна сага „Битието“, „Изходът“, „Законът“. Действието в романите се открива през 1890 г. и завършва в наши дни. Трилогията е преведена на немски език и вече има две издания в Австрия и Германия. По мотиви от „Битието“ е заснет култовият телевизионен сериал „Дървото на живота“.

Огромна популярност и дванайсет издания в България има и романът „Разруха“, в който се описват механизмите, с които е ограбен, унизен и обезсмислен трудът на няколко поколения българи. Романът се радва на невероятен успех и в немскоезичния свят. Номиниран е за две от престижните европейски литературни награди и за него са публикувани над 40 възторжени рецензии.

По романа „Разруха“ известният режисьор Петър Попзлатев заснема игралния филм „Времето е наше“.

Владимир Зарев е носител на Националните литературни награди „Иван Вазов“ и „Елин Пелин“. През 2017 г. е удостоен и с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“, а през 2019 г. е предложен за награждаване с орден „Стара Планина“ – първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.