fb
От издателстватаСпециални

Проф. Николай Димитров представя „Владимир Зарев. Литературна анкета“ в Стара Загора

2 мин.

Проф. Николай Димитров ще представи „Владимир Зарев. Литературна анкета“ (изд. „Хермес“) в Стара Загора на 11 април (сряда) от 18:00 ч. в Къща музей „Гео Милев“ (ул. „Гео Милев“ №37).  Специално участие в събитието ще вземе и самият Владимир Зарев. 

По думите на проф. Николай Димитров, интересът му към творчеството на Владимир Зарев възниква случайно от едно телевизионно предаване, в което писателят говори за книгата „Поп Богомил и съвършенството на страха“ (1998 г.). Впечатлен от казаното, професорът прочита изданието, а впоследствие и останалите произведения на автора. Запознава се с Владимир Зарев, а по-късно стават и приятели.

Миналата година благодарение на управителя на „Хермес“ – г-н Стойо Вартоломеев, се ражда идеята за тази книга. Литературната анкета с Владимир Зарев е плод на дългогодишни наблюдения и разговори на проф. Николай Димитров с писателя. Тя представя най-пълно и цялостно творческия му път. Анкетата проследява предисторията и написването на основните произведения на писателя – като се започне от първите му литературни текстове, през трилогията „Битието“, „Изходът“ и „Законът“, и се стигне до най-новия му роман „Орлов мост“.

Литературната анкета очертава не само творческия профил на писателя, но и неговата житейска съдба. В нея има 124 въпроса, на които Владимир Зарев отговаря изключително интересно и емоционално. Много впечатляващи са отговорите на биографичните въпроси. Прочитането им ни въвежда по един чисто художествен начин в интимния свят на автора, потапя ни в носталгията по детството му, свързано с два града – Видин и София. От книгата разбираме за дълбоката му любов и признателност към семейството, за нежността към майката и респекта и уважението към бащата.  За важните уроци, които е научил.

От анкетата научаваме любопитни неща за приятелския кръг на Зарев, за неговите естетически и битови вкусове и предпочитания, за житейския опит и мъдрост. Изключителен интерес представляват впечатленията му и кратките характеристики, които дава на писатели от своето поколение, както и на класици на българската литература като Димитър Димов, Димитър Талев, Емилиян Станев, Павел Вежинов. 

Впечатляващи са философските прозрения на Зарев за божественото начало у човека, размислите му за свободата, властта и парите. Те ганатират, че литературната анкета ще предизвика интерес не само сред професионалните литератори, но и сред най-широк кръг от неговите почитатели.