fb
БиблиотекитеНовини

Връчиха Годишните библиотечни награди за 2021 година

3 мин.

Годишните библиотечни награди за 2021 година бяха връчени по време на официалното откриване на Националната библиотечна седмица 2022, на която „Аз чета“ е медиен партньор. Кампанията стартира в Деня на Европа – 9 май, под мотото „Инвестираме в библиотеките. Инвестираме в бъдещето“.

„Ние, библиотечните специалисти, призоваваме за инвестиции в библиотеките и гарантиране правото на българските граждани да ползват модерни библиотеки, за да бъдат равноправни граждани на Европейския съюз и да изпълняват своите отговорности на съвременни личности, допринасящи за развитието на обществото“, апелира при откриването председателката на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) Анета Дончева.

Гост на церемонията по връчване на годишните награди беше и зам.-министърът на културата Юрий Вълковски, който беше категоричен, че „в епохата на интернет на преден план излизат нови и различни носители на словото. Но е вярно също, че нищо не може да замени емоцията от съприкосновението с класическата книга, от специалното общуване между автори и читател в духовните пространства на библиотеките, които в тежки времена ни доказват, че могат да ни предоставят знанията и вдъхновението да предприемем адекватни действия за справяне с разлчни предизвикателства.“

Вълковски увери, че в министреството на културата „мислим и работим по националната политика и стратегия за развитие на българската култура и в частност за развитие на библиотечния сектор.“

По традиция наградите бяха разпределени в 5 категории.

Млад библиотекар за 2021 година стана Валентин Апостолов от Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново.

Отличието в категория „Библиотекар на годината 2021“ взе Рени Димитрова от библиотеката при Аграрен университет – Пловдив.

Призът за библиотека на годината получи Регионална библиотека „Пейо К. Яворов” – Бургас.

В категория за „Подкрепа на библиотеките за 2021 година“ не беше отличен само един победител, а призове получиха и тримата номинирани – Борислав Нинов Маринов, акад. Иван Николов Юхновски и фирма „Кортева Агрисайънс България“ ЕООД.

Отличието за иновативна библиотека на годината взе библиотеката при при НЧ „Съзнание – 1927“ – село Долни Вадин, общ. Оряхово. Специалното награда „Снежана Янева“ се връчва за втора поредна година.

„За нас е огромна чест точно тази награда да попадне при нас, защото всички заем колко голяма беше Снежана Янева, но и голяма отговорност една малка читалищна библиотека непрестанно да намира начини да търси нови читатели и доброволци“, казаха представителите на библиотеката в Долни Вадин при получаване на приза. Тя обясниха, че една от последните им иновативни услуги е стартирала по време на пандемията, когато хората не можеха да отидат в библиотеката и са намерили начин библиотеката да отиде при хората, като са създали услугата „Библиокар – библиотека за душата“, с която да посещават хората от селото.

[ + ]